Η αμαρτία του παπά-Γιώργη – Ο απείθαρχος “παπάς των φτωχών” που διώκεται ποινικά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Γράφει η Σοφία Λαλιωτίτη

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους κληρικούς στην Ευρώπη. Έχουμε 87,7 ιερείς ανά 100.000 κατοίκους.

Εύλογα, μπορεί να αναρωτιέται κανείς γιατί χρειαζόμαστε τόσους παπάδες να τους πληρώνει το δημόσιο;

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι αν κρίνει κανείς με λογικές οικονομίας, θα διαπιστώσει ότι ο μισθός ενός κληρικού με 20 και βάλε χρόνια προϋπηρεσίας, δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ.

Σε αυτή την κλίμακα τοποθετείται μισθολογικά και ο πατήρ Γιώργης  που έγινε ο πρωταγωνιστής των ημερών όταν κλήθηκε από πιστό να τον κοινωνήσει και επομένως διέπραξε το αμάρτημα των περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η αλήθεια είναι ότι όσο και αν υπερισχύει η απαξιωτική αντίληψη για τους περισσότερους κληρικούς, καθώς οι περισσότεροι από εμάς έχουμε εικόνες παπάδων να αναμένουν το εικοσάρι που μπαίνει επιδεικτικά στη τσέπη του ράσου, την ώρα που κάνουν ένα τρισάγιο πάνω από το μνήμα αγαπημένου μας προσώπου ή να μην ανάβουν τα φώτα της εκκλησίας για το γάμο που θα τελέσουν γιατί το φιλοδώρημα δεν είναι αρκετό και εκδικείται τον κουμπάρο, υπάρχουν ωστόσο και παπάδες μιας άλλης κοπής.

Είναι αυτοί που δεν τελούν επάγγελμα αλλά λειτούργημα. Είναι αυτοί που είχε κατά νου ο αείμνηστος Βαρθολομαίος όταν σε μία ομιλία του για την σημασία της ιεροσύνης είχε δηλώσει με σοφία ότι «Ο ιερεύς δεν ανήκει εις τον εαυτόν του, αλλά εις τον Χριστόν. Εις την χάριν Του οφείλει τα πάντα, Αυτόν διακονεί. Ο ιερεύς είναι ψυχή τε και σώματι αφιερωμένος εις την αποστολήν του»

Στο νου του είχε πρότυπα ιερέων σαν τον παπά- Γιώργη. Ο κληρικός που είναι θανάσιμα εχθρός της “εικονικής ιερωσύνης” που επιδεικνύουν πολλοί συνάδελφοί του και της πολυτέλειας του βίου. Αποστολή του; Η προσφορά του στον άνθρωπο.

Είναι ο ιερέας που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, επειδή δεν αρνήθηκε την θεία κοινωνία από πιστό που του ζητήθηκε επιμόνως.

Ο παπα- Γιώργης,  εδώ και 20 χρόνια είναι προϊστάμενος της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Φιλοπάππου, βοηθώντας με κάθε τρόπο τους φτωχούς της περιοχής. Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε κάνει άλλες επιλογές στην ζωή του, μιας και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Θα μπορούσε να ήταν ένας άριστος δικηγόρος. Θα μπορούσε να μην είχε έξι παιδιά να θρέψει, αλλά δύο, τρία. Θα μπορούσε μαζί με όλα αυτά, να ήταν και καλός χριστιανός αν αυτό τον γέμιζε. Θα μπορούσε με ιδιαίτερα μεγάλη ευκολία να είχε κάνει άλλες επιλογές στην ζωή του. Θα μπορούσε να είχε περπατήσει άλλα μονοπάτια, πιο εύκολα…

Τότε όμως δεν θα ήταν ο «παπάς των φτωχών» όπως τον αναγνωρίζουν. Δεν θα φρόντιζε, από το 2002, εκατοντάδες άτομα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες (ανέργους, πολυτέκνους, αστέγους και μικροσυνταξιούχους), διοργανώνοντας συσσίτιο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου προσφέρονται 300 γεύματα κάθε μέρα, όλο τον χρόνο.

Δεν θα πλήρωνε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ανθρώπων που δεν μπορούν να τους πληρώσουν. Δεν θα πλήρωνε τα φροντιστήρια τόσων και τόσων παιδιών οι γονείς των οποίων δεν αντέχουν οικονομικά αυτό το βάρος.  Δεν θα καλλιεργούσε μόνος του ένα κτήμα στην Κόρινθο για να στηρίζει τα συσσίτια.

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα που δεν μπορούν να γραφτούν δεν έφτασαν ποτέ για να κάνουν τον παπά-Γιώργη, θέμα στα μίντια, όλα αυτά τα χρόνια. Άλλωστε ούτε και ίδιος το επεδίωξε ποτέ του.

Δυστυχώς μια πανδημία και οι υποχρεωτικές μεταβολές που έφερε στην ζωή μας, στερώντας ακόμη και την Θεία Κοινωνία, σε κάποιους από τους πιστούς  που νιώθουν ότι την έχουμε απόλυτη ανάγκη, έφεραν τον Παπα-Γιώργη στο προσκήνιο για την απόφαση του να κοινωνήσει έναν πιστό.

Ποιός ξέρει; Ίσως , αυτή η υπόθεση με τον “απείθαρχο” ιερέα  που έχει γίνει το θέμα των ημερών,  δίνει την ευκαιρία  για να μάθουμε τα έργα και τις ημέρες ενός  άξιου μέλους της εκκλησίας.

Γιατί πως αλλιώς θα μαθαίναμε για αυτόν και για το τόσο ξεχωριστό έργο του;