Νέα πτώση για τα HANDIES

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Market Analyst

Η αγορά των Handies, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρώπη συνέχισε ήρεμα, καθώς τα φορτία Scrap ήταν περιορισμένα, για άλλη μία εβδομάδα. Τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας έπεσαν στα $ 6-7Κ /ημέρα για κυκλικά ταξίδια, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, μειώθηκαν στα $ 7-8Κ /ημέρα, ενώ έκλεισαν στα $ 5-6Κ /ημέρα για Υπερατλαντικά ταξίδια.

Σε χαμηλότερα επίπεδα προχώρησε και η αγορά της Μεσογείου, καθώς η δραστηριότητα ήταν μειωμένη, με το μεγαλύτερο μέρος να επικεντρώνεται εντός της Μεσογείου. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο μειώθηκαν στα $ 6,5-7,5Κ /ημέρα (bss Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 6-7Κ /ημέρα (bss Canakkale), και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα 5,5-6,5Κ /ημέρα (bss Canakkale).

Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικάνικος κόλπος προχώρησε πτωτικά, αφού η αγορά συνέχισε στους υποτονικούς ρυθμούς της προηγούμενης εβδομάδας. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έπεσαν στα $ 6-7Κ /ημέρα και στην Ασία στα 11-12Κ /ημέρα.

Η αγορά της ECSA συνέχισε υπό πίεση. Τις πρώτες μέρες της προηγούμενης εβδομάδας οι ναυλωτές έδειξαν να εκμεταλλεύονται το αρνητικό κλίμα, ωστόσο ανέβηκαν οι ναύλοι προς το τέλος της εβδομάδας. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια μειώθηκαν στα $ 5-6 Κ/ημέρα (Ευρώπη –Μεσόγειο), προς τη Δυτ. Ακτή της Λατ. Αμερικής (WCSA) στα $ 9-10Κ/ημέρα και προς την Ασία έκλεισαν στα $ 10-11Κ/ημέρα.

Στον Ειρηνικό η αγορά συνέχισε με μειωμένους ρυθμούς καθώς φαίνεται να επηρεάστηκε από την κακή εικόνα του Ατλαντικού. Μπορεί η Κίνα να επανήλθε από τις σύντομες διακοπές, ωστόσο δεν υπήρξε η ανάλογη κινητικότητα. Επίσης, συνέχισαν να εφαρμόζονται οι περιορισμοί στα λιμάνια λόγω COVID-19, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσλειτουργίες στην αγορά. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή έκλεισαν στα $ 3,5-4,5Κ /ημέρα, τα κυκλικά ταξίδια από το NOPAC στα $ 4,5-5,5Κ/ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα έφτασαν στα $ 4,5-5,5Κ /ημέρα.