Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση μελετά την επέκταση του επιδόματος σε αστυνομικούς και άλλους κλάδους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το ενδεχόμενο να χορηγηθεί επίδομα σε αστυνομικούς, σε εργαζόμενους στην καθαριότητα, αλλά και σε φοιτητές η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου τους, μελετά η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, είπε ότι “αξιολογείται η χορήγηση αυτών των επιδομάτων και στην ώρα τους θα ανακοινωθούν”.

Επιπλέον, προανήγγειλε την πιθανή επανάληψη του 1 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που διατίθεται προς τις επιχειρήσεις και τον Μάιο, αναφέροντας πως εντάχθηκαν ήδη περίπου 70.000 επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στον τουρισμό που έχει πληγεί βάναυσα από την πανδημία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον κλάδο. Προανήγγειλε και ειδικό πρόγραμμα για το υπουργείο Πολιτισμού μέσα από τα 10 εκατ. που έχουν ήδη δοθεί αλλά και από ειδικές δράσεις για τους “αφανείς” εργαζόμενους του κλάδου.

Ο υπουργός εξήγησε ότι ο κλάδος έχει δύο διαστάσεις, τον τουρισμό 12 μηνών και τον εποχιακό. “Εκεί χρειάζονται πολύ περισσότερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε το επόμενο διάστημα στοχευμένα για τον εποχιακό τουρισμό. Γιατί είναι και όλα τα επαγγέλματα τα οποία συνοδεύουν και συνδυάζονται με τον εποχιακό τουρισμό. Μέσα στο μήνα Απρίλιο θα υπάρξουν στοχευμένες δράσεις και ήδη υλοποιούμε σιγά σιγά σιγά” ανέφερε. Επιπλέον βοήθεια θα υπάρχει και στην ακτοπλοΐα και στην αεροπορία και στον πρωτογενής τομέα, στους κλάδους που πλήττονται.

Επανέλαβε πως η ύφεση θα κυμανθεί ανάμεσα στο 5% με 10% φέτος στην Ελλάδα και εξήγησε ότι, ακριβής εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. “Γνωρίζουμε την ένταση, την έχουμε προσδιορίσει, αλλά όχι την έκταση”, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

“Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για ύφεση από 5% έως 10%, όλες οι χώρες θα είναι περίπου μέσα σε αυτό το εύρος της ύφεσης. Αυτό που έχει προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια είναι ότι κάθε μήνα που παραμένουν κλειστά τα καταστήματα κοστίζει το 2,5% του ΑΕΠ”, κατέληξε.