Συναγερμός για το γηροκομείο στη Νέα Μάκρη – 12 ηλικιωμένοι από τους 122 είναι θετικοί στον ιό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Συναγερμός έχει σημάνει στον  Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας,  μετά τα κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο στη Νέα Μάκρη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα,  από τα 122 δείγματα που  έχουν εξεταστεί, τα  12 βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Από τα θετικά τα 10 ανήκουν σε ηλικιωμένους και τα δύο σε εργαζόμενους. Συνολικά τα κρούσματα που σχετίζονται με το γηροκομείο στη Νέα Μάκρη ανέρχονται σε 13.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προχώρησε σε ελέγχους στους ηλικιωμένους και στο προσωπικό, ενώ από το βράδυ της Κυριακής , ο χώρος του γηροκομείου τέθηκε σε καραντίνα με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Η ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Και Διαχείρισης Κρίσεων αναφέρει:

«Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε οίκο ευγηρίας που βρίσκεται στην Νέα Μάκρη Αττικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 12 Απριλίου 2020, σχετικός έλεγχος από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Μετά τα πρώτα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των 122 δειγμάτων σε φιλοξενούμενους και προσωπικό, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ο ανωτέρω οίκος ευγηρίας τέθηκε από σήμερα το βράδυ σε καραντίνα από την Ελληνική Αστυνομία και μέχρι ολοκλήρωσης των ελέγχων».

Συναγερμός για τα γηροκομεία της χώρας

Οι οίκοι ευγηρίας μπορούν να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, γεγονός που προβληματίζει  τις υγειονομικές αρχές καθώς φιλοξενούν ηλικιωμένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση της σοβαρής νόσου και επιπλοκής από τη λοίμωξη Covid-19.

Από τις αρχές του Μαρτίου, τα επισκεπτήρια στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ανά την Ελλάδα έχουν απαγορευτεί, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Εξάλλου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας  Σωτήρης Τσιόδρας, είχε τονίσει σε μία από τις καθιερωμένες ενημερώσεις για τον νέο ιό, ότι τα γηροκομεία «είναι κύριοι χώροι στους οποίους δεν θέλουμε να εισχωρήσει ούτε ένα ύποπτο περιστατικό».