Με ένα “μαξιλάρι” 15 εκατ. ευρώ προσπαθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να θωρακίσει την ομαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση της χώρας καθώς ο κλάδος βρίσκεται ήδη στα όρια της κατάρρευσης εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση στην μεταφορά προσώπων από και προς τα νησιά.
Αν και στην πραγματικότητα αυτά τα 15 εκατ. ευρώ καθιστούν την ακτοπλοϊα, τον πρώτο κλάδο της εθνικής οικονομίας της χώρας για τον οποία υπάρχει μια μέριμνα, εν τούτοις το μόνο που καταφέρνουν είναι να διασφαλίσουν ότι κάθε νησί μας θα έχει ένα τουλάχιστον πλοίο για την κάλυψη των αναγκών του.
Δεν το λες και λίγο τέτοιες εποχές, αλλά αυτά τα 15 δείχνουν “σταγόνα στον ωκεανό” των οικονομικών ζημιών που αναμένεται να καταγραφούν φέτος στον ακτοπλοϊκό κλάδο και οι οποίες, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς θα ξεπεράσουν τα 290 εκατ. ευρώ με τον Απρίλιο και τον Μάρτιο να καταγράφουν μια πτώση της τάξης του 90% στην κίνηση προσώπων και αγαθών.
Αναλυτές της αγοράς υπολογίζουν ότι και τους επόμενους μήνες, μετά τον Μάρτιο και υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει μια σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων από τα μέσα Μαίου και μετά,, η ακτοπλοϊκή κίνηση θα συνεχίσει να καταγράφει πτώση της τάξης του 50% τουλάχιστον.
Σύμφωνα με το ΥΝΑΝΠ ήδη αναζητούνται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία η ενεργοποίηση των οποίων, θα δώσει μερικές σημαντικές ανάσες ζωής στον κλάδο της ακτοπλοϊας.
Να καλυφθούν οι ζημιές των 300 εκατ. ευρώ ; Κανείς δεν πιστεύει αυτή την χρονική στιγμή πως είναι ένας εφικτός στόχος. Να καλυφθεί ένα μέρος της ζημιάς ; Ναι. Αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο.
“Ποιων ζημιών όμως”, αναρωτιόνται παράγοντες του ΥΝΑΝΠ και συμπληρώνουν : “Δεν αμφισβητούμε τις αναλύσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας. Θεωρούμε όπως πιο σωστό να αναμένουμε το κλείσιμο της χρονιάς για να δούμε την πραγματική ζημιά…”