Υπ. Παιδείας: Τα σενάρια που εξετάζει για τις Πανελλαδικές – 10 μαθητές ανά αίθουσα ή σε αμφιθέατρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις συνθήκες, με τις οποίες θα διεξαχθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, καθώς πλην της ημερομηνίας πρέπει να λυθούν ακόμη και άλλα ζητήματα.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι οι μαθητές να εξεταστούν σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, ή να αξιοποιηθούν όλες οι τάξεις κάθε σχολείου.Δηλαδή, σε κάθε σχολικό συγκρότημα μπορούν αξιοποιηθούν οι αίθουσες που φιλοξενούν την Α΄ και τη Β΄ Λυκείου. Έως πέρυσι είχαμε 100 με 150 υποψηφίους σε κάθε εξεταστικό κέντρο.

Ένα άλλο σενάριο που επικρατεί είναι οι υποψήφιοι να εξεταστούν σε “δόσεις” ωστόσο αυτό δημιουργεί κινδύνους για άνιση μεταχείρισή τους. Την ίδια στιγμή, ενισχύεται το σενάριο να μην ανοίξουν τα σχολεία για μαθήματα αλλά ούτε και να γίνουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις.

10 μαθητές ανά αίθουσα

Το βασικό σενάριο είναι 10 μαθητές ανά αίθουσα. Επίσης, υπάρχει και η λύση της εξέτασης των μαθημάτων διαφορετικές ημέρες ανά κατεύθυνση, έτσι ώστε να μειωθούν οι ανάγκες για αίθουσες.

Ωστόσο το ερώτημα είναι τι θα γίνει με την εξέταση μαθημάτων όπως η Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία, με δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να εξετάζονται στα ίδια θέματα ώστε να διασφαλίζεται η ίση αντιμετώπισή τους. Ετησίως προσέρχονται στις τάξεις περίπου 90.000 υποψήφιοι και δεν είναι δυνατόν να μοιραστούν σε κλιμάκια (σε διαφορετικές ημέρες ή την ίδια ημέρα αλλά σε διαφορετικές ώρες). Έτσι, έχει τεθεί ως ενδεχόμενο η αξιοποίηση μεγάλων αμφιθεάτρων ΑΕΙ, όπου είναι δυνατή η τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πηγαίνει βήμα-βήμα με τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας μετά τις 11 Μαρτίου, όταν ανεστάλη η λειτουργία των σχολείων και επιστρατεύθηκε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου.