Στα μωβ η Κέρκυρα που τηρεί τα έθιμά της παρά τον κορωνοϊό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το πένθιμο μωβ «φοράει» πλέον η Κέρκυρα, με τον φωτεινό σταυρό της στο Παλαιό Φρούριο, που είναι ορατός μέχρι την Ηγουμενίτσα, να στέλνει το μήνυμα πένθους και της θρησκευτικής κατάνυξης της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η επιδημία του κορωνοϊού και ο περιορισμός στις μετακινήσεις δεν εμπόδισε τους Κερκυραίους να τηρήσουν και φέτος όλα αυτά τα μοναδικά έθιμα που ακολουθούν εκατοντάδες χρόνια τώρα, ενώ έδωσε την ευκαιρία όλα τα κερκυραϊκά σπίτια να «φρεσκαριστούν» και να «ασπρίσουν», για να είναι έτοιμα να υποδεχθούν την Ανάσταση του Κυρίου.

Εκατοντάδες μωβ φανάρια ανάβουν την Μεγάλη Πέμπτη στην Κέρκυρα, σε ένα κατανυκτικό έθιμο που τηρείται κάθε Μεγάλη Πέμπτη. Τα βενετσιάνικα φανάρια της πόλης της Κέρκυρας «ντύνονται» πένθιμα, φωτίζοντας με μωβ χρώμα τους δρόμους και το Παλαιό Φρούριο.

Ο πένθιμος φωτισμός συμβολίζει την εβδομάδα των Παθών και συνοδεύεται από διάφορα ακόμα έθιμα που κρατούν αιώνες στο νησί. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, κατά την ακολουθία των Παθών στις εκκλησίες των χωριών, οι γυναίκες πλέκουν γαϊτάνι, ένα περίτεχνο μεταξωτό κορδόνι, και σταματούν κάθε φορά που απαγγέλλεται Ευαγγέλιο.

Τα δικά τους έθιμα τηρούν οι Καθολικοί του νησιού. Στον Καθεδρικό των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου, ανάβουν 12 κεριά και τα σβήνουν ένα-ένα, όσο ακούγονται τα 12 Ευαγγέλια. Στη συνέχεια, αναβιώνει η Τελετή του Νιπτήρα, με τον αρχιεπίσκοπο των Καθολικών να πλένει τα πόδια 12 παιδιών, όπως έκανε ο Ιησούς με τους μαθητές του.