Συρρικνώθηκε το κινεζικό ΑΕΠ για πρώτη φορά στην ιστορία, εξαιτίας του κορονοϊού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Για πρώτη φορά, η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε, τουλάχιστον από το 1992, κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου, καθώς η πανδημία παρέλυσε την παραγωγή και τις δαπάνες, αυξάνοντας την πίεση στις αρχές να κάνουν περισσότερα για να ανακόψουν την απώλεια θέσεων εργασίας.

Το κινεζικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 6,8% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότερο από το 6,5% που ανέμεναν οι αναλυτές, ανατρέποντας και την ανάπτυξη του 6% που σημειώθηκε στο δ΄ τρίμηνο του έτους.

Η συρρίκνωση είναι επίσης η πρώτη που καταγράφεται για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, τουλάχιστον από το 1992, όταν άρχισε η επίσημη καταγραφή των στοιχείων για το ΑΕΠ τριμήνου.

Ενώ η Κίνα έχει κατορθώσει να επαναφέρει σε λειτουργία μεγάλα τμήματα της οικονομίας της, οι αναλυτές δηλώνουν πως φορείς χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο έργο να αναβιώσουν την ανάπτυξη καθώς η πανδημία πλήττει την παγκόσμια ζήτηση.

Σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο, η συρρίκνωση του ΑΕΠ ανέρχεται στο 9,85, έναντι εκτιμήσεων για συρρίκνωση 9,9%.

Ξεχωριστά στοιχεία εμφάνισαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας μειώθηκε κατά 1,1%, λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, τον Μάρτιο, έναντι του προηγουμένου έτους.

Οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 15,8% στην ίδια περίοδο, ενώ οι επενδύσεις σε σταθερό εισόδημα συρρικνώθηκαν 16,1% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών, για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι πωλήσεις λιανικής είχαν υποχωρήσει κατά 20,5% ενώ η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 13,5%.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως οι αναλυτές αναμένουν τουλάχιστον 30 εκατ. απώλειες θέσεων εργασίας το 2020, αριθμός που εάν επιβεβαιωθεί θα είναι μεγαλύτερος από τις 20 εκατ. απολύσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της κρίσης 2008-2009.

Εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, η Κίνα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη “με νέες δυσκολίες και προκλήσεις στην επανεκκίνηση της δραστηριότητας και της παραγωγής”, αναγνώρισε μιλώντας στον Τύπο ο Μάο Σενγκγιόνγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.