Τζουζέπε Κόντε : “Να αλλάξουν θέση Ολλανδία και Γερμανία για το κορωνο-ομόλογο”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Επανήλθε στο θέμα του κορωνο-ομολόγου ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και κάλεσε εκ νέου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στην έκδοση του εκφράζοντας ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις του για τους όρους που θα επιβληθούν ως αντάλλαγμα για την στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, ανέφερε ότι οι Ιταλοί δεν έχουν ξεχάσει ότι οι Έλληνες υποχρεώθηκαν σε απαράδεκτες θυσίες προκειμένου να δανειστούν προσθέτοντας ότι ο ίδιος προσωπικά δεν έχει πεισθεί ότι οι όροι αυτή τη φορά θα είναι λιγότερο αυστηροί.

Τα «κορονο-ομόλογα», επανέλαβε για άλλη μια φορά,  θα ήταν ο μόνος τρόπος για να στείλει η Ευρώπη το μήνυμα ότι είναι «συμπαγής και ενωμένη».

Η Ευρώπη θα χρειαστεί όλη την «δύναμη πυρός» της προκειμένου να ξεπεράσει το ιστορικό σοκ που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού, ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός και, ενόψει της συνόδου κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, επανέλαβε την έκκληση του για κοινή ανάληψη χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Τζουζέπε Κόντε, η αντίθεση στα ομολόγων-corona από την Γερμανία και την Ολλανδία «πρέπει να αλλάξει».

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η Ιταλία έχει επιδείξει ιστορικά αλληλεγγύη προς χώρες «οι οποίες βρίσκονταν στα ερείπια των εξελίξεων μιας περιόδου», μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βοηθώντας προκειμένου να αναπτυχθεί ένα όραμα για το μέλλον, από το οποίο προήλθε το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Δηλώνει μάλιστα αποφασισμένος να συνεχίσει να προωθεί την ιδέα ενός «κοινού, φιλόδοξου και δίκαιου οικονομικού εργαλείου» όπως τα ομολόγων-corona, τα οποία, όπως υποστηρίζει, δεν θα κοινοτικοποιήσουν προηγούμενα χρέη, αλλά θα είναι σχεδιασμένα ειδικά για την περίσταση και θα έχουν χρονικούς περιορισμούς.

Σημειώνει ακόμη ότι πολλές χώρες κοίταζαν μόνο το δικό τους συμφέρον. «Για παράδειγμα, το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας είναι υψηλότερο από ό,τι προβλέπουν οι κανονισμοί της Ε.Ε. Με αυτό το πλεόνασμα, η Γερμανία δεν λειτουργεί ως ατμομηχανή, αλλά ως φρένο της Ευρώπης», κατέληξε.