Βερολίνο: «Πιθανές» οι διακοπές στη Μεσόγειο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Απίθανη θα πρέπει να θεωρείται μια «κανονική» περίοδος διακοπών για το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ωστόσο ο  υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μίλερ δηλώνει ότι «υπάρχει πιθανότητα» για διακοπές στη Μεσόγειο.

Στη Γερμανία βρίσκεται σε ισχύ έως τις 3 Μαΐου ταξιδιωτική οδηγία για όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Η κατάσταση αναμένεται να επανεκτιμηθεί στο τέλος Απριλίου.

«Απίθανη περίοδος διακοπών»

«Μια κανονική περίοδος διακοπών, με γεμάτα παραλιακά μπαρ και καλύβες στα βουνά δεν μπορεί να υπάρξει. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ομολόγους του από την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν για το θέμα. Ο γερμανός υπουργός δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο τα σύνορα να ανοίξουν πριν από το καλοκαίρι και να καταστούν εφικτά κάποια τουριστικά ταξίδια, με νέους περιορισμούς και μέτρα ασφαλείας. «Είναι ωστόσο δύσκολο να κάνει κανείς πρόβλεψη», διευκρίνισε ο υπουργός, και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή ισχύουν σε πολλές χώρες αρκετοί περιορισμοί, οι οποίοι «δεν αποτελούν ασφαλώς καλή προϋπόθεση για ξεκούραστες διακοπές».

«Πιθανότητα για διακοπές εκτός Γερμανίας»

Ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μίλερ θεωρεί πάντως ότι θα είναι εφικτό να κάνει κανείς -υπό προϋποθέσεις- διακοπές και εκτός Γερμανίας.

«Πιστεύω ότι θα υπάρχει πιθανότητα για διακοπές στη Μεσόγειο – συμπεριλαμβανομένης και της βόρειας Αφρικής», δήλωσε ο κ. Μίλερ και σημείωσε ότι για χώρες όπως η Τυνησία, το Μαρόκο και η Αίγυπτος ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό έσοδο. Προκειμένου όμως να επιτραπούν τα ταξίδια στην περιοχή θα πρέπει, διευκρίνισε, να ισχύουν ευρωπαϊκοί όροι υγιεινής.

Βολές από τον τουριστικό κλάδο

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων της Γερμανίας Νόρμπερτ Φίμπιγκ επέκρινε από την πλευρά του αξιωματούχους οι οποίοι «ξεγράφουν» με δηλώσεις τους τις φετινές διακοπές, ή τουλάχιστον τις διακοπές στο εξωτερικό, και ζήτησε να δοθούν θετικά μηνύματα για τον τουρισμό -λαμβάνοντας βέβαια υπ’ όψιν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. «Χρειάζεται μια διαφορετική συζήτηση και όχι ένα ρέκβιεμ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο τουριστικός κλάδος δέχεται παγκοσμίως, όπως είναι αναμενόμενο, ισχυρές πιέσεις από την εξελισσόμενη πανδημία του κορωνοϊού. Στη Γερμανία εκτιμάται ότι περίπου 70.000 ξενοδοχεία και εστιατόρια απειλούνται ήδη με χρεοκοπία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ