Στα 156 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών να ανέρχεται στα 2.401, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, στο υπουργείο Υγείας.
Τα 150 από τα νέα κρούσματα αφορούν τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, 46 έχουν πάρει εξιτήριο.
Τέλος, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πέντε νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον σε 121 με διάμεση ηλικία τα 74 έτη. Οι 32 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 55.666 κλινικά δείγματα.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι σε καραντίνα μπαίνουν τα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι στην Ξάνθη.
Τι είπε για τον θάνατο του 35χρονου
Ως προς τον θάνατο του 35χρονου που δεν έπασχε από κανένα υποκείμενο νόσημα, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «οι νέοι ενήλικες έχουν ήπια κλινική εικόνα σε σχέση με ηλικιωμένους, αλλά δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι χωρίς να έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα, σε άλλες παραμένουμε με το ερωτηματικό».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο έρπης είναι από τις λοιμώξεις που κάποιος την περνάει ελαφρά αλλά σε κάποιους προκαλεί εγκεφαλίτιδα με σοβαρές επιπλοκές και θάνατο».
“Δυστυχώς όμως καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας» είπε ο κ.Τσιόδρας και σημείωσε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλες αναπνευστικές νόσους, όπως πνευμονιόκοκκος και γρίπη. Ο κ. Τσιόδρας παρέθεσε επίσης τα στοιχεία ευρείας μελέτης στην Κίνα σε 2000 νέους, στην οποία και καταγράφτηκε μόλις ένας θάνατος από τον κορωνοϊό.
Οι λόγοι που οδηγείται ένας νέος άνθρωπος στο θάνατο μπορεί να ποικίλουν. Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας συχνά, «αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν εντοπιστεί». «Σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό» πρόσθεσε.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως ορισμένοι επιστήμονες υποθέτουν πως η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη, αν εκτεθεί κανείς περισσότερο στον κορωνοϊό. Φαίνεται πως σε βαριά ασθενείς το υιικό φορτίο είναι υψηλότερο. Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν την παρουσία προδιάθεσης για σοβαρή νόσο σε ορισμένους ασθενείς.
Ένας άλλος λόγος είναι αυτό που ονομάζουμε μια ιογενής σήψη» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που αναφέρθηκε σε μια φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως πολλές φορές ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, όπως και ένα αδύναμο, μπορεί να βλάψει τον ασθενή.