Κώστας Τσιάρας: «Ψηφιακή Δικαιοσύνη με αποφάσεις-εξπρές»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Τα σχέδια για την επόμενη μέρα στον χώρο της Δικαιοσύνης, που είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα, αποκαλύπτει μιλώντας στην εφημερίδα  «Τα Νέα» ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που τέθηκαν μάλιστα σε εφαρμογή εν μέσω πανδημίας, με στόχο την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, καθώς και το νομοσχέδιο για τη σύσταση ειδικών τμημάτων, με στόχο την ταχύτερη επίλυση διαφορών που αφορούν υποθέσεις με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, αποτελούν τα δύο βασικά εργαλεία στο δικαστικό πεδίο. «Με τον τρόπο αυτόν στέλνουμε ένα ισχυρό σήμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια φιλική και ελκυστική για νέες επενδύσεις χώρα» τονίζει ο Τσιάρας.

Η διαμόρφωση της νέας πραγματικότητας λόγω της πανδημίας

«Η πρωτοφανής πανδημία έφερε πιο κοντά μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είχαμε ήδη σχεδιάσει στον χώρο της Δικαιοσύνης και έκανε ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ταχύτερης ψηφιοποίησης των δικαστικών διαδικασιών. Ήδη έχουμε θεσπίσει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παραλαβής πολλών πιστοποιητικών που εκδίδουν οι δικαστικές Αρχές μέσω της πλατφόρμας gov.gr, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών ή των δικηγόρων τους. Από τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης καταβάλλεται, παράλληλα, μια εργώδης προσπάθεια προκειμένου να ψηφιοποιηθούν ακόμα περισσότερα πιστοποιητικά για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και των δικηγόρων στα δικαστήρια. Στην κατεύθυνση της «αποϋλοποίησης», τρέχει με γρήγορους ρυθμούς το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, ενώ δρομολογείται η ταχύτερη απόδοση ψηφιακών υπογραφών στους δικαστές και στους δικηγόρους».

«Τις προηγούμενες μέρες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ένα νέο σχέδιο νόμου στο οποίο ορίζονται οι διαδικασίες για τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια. Δίνεται έτσι η δυνατότητα ταχύτερης επίλυσης δικαστικών διαφορών που αφορούν υποθέσεις με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, όπως ενδεικτικά οι υποθέσεις που αφορούν παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού ή τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Με τον τρόπο αυτόν στέλνουμε ένα ισχυρό σήμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια φιλική και ελκυστική για νέες επενδύσεις χώρα. Παράλληλα, βελτιώνουμε με τον τρόπο αυτόν τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης που καταρτίζει τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς οι δείκτες αυτοί αποτελούν βαρόμετρο για τις επιλογές των διεθνών επενδυτών».

«Η παράταση του δικαστικού έτους είναι μια έκτακτη ρύθμιση που απαντά στη μεγάλη ανάγκη που δημιουργείται από τη συσσώρευση τεράστιου όγκου υποθέσεων την περίοδο της αναστολής των δικαστικών εργασιών. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι οι έκτακτες ρυθμίσεις που εισάγονται εν μέσω πανδημίας θα αρθούν με τη λήξη της υγειονομικής κρίσης».

Μαζική δημοσίευση αποφάσεων

«Σε αυτή την πρωτοφανούς έκτασης υγειονομική κρίση οι έλληνες δικαστές απέδειξαν πως είναι αντάξιοι του ρόλου που τους έχει αναθέσει η ελληνική πολιτεία. Με τη δημοσίευση χιλιάδων υποθέσεων την περίοδο της αναστολής στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και συνέχισαν να επιτελούν το καθήκον τους, βελτιώνοντας παράλληλα τους δείκτες αποδοτικότητας της Δικαιοσύνης. Αυτό το κεκτημένο πρέπει να το διατηρήσουμε. Είμαι βέβαιος πως και στο επόμενο διάστημα οι έλληνες δικαστές θα συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην κοινή μας προσπάθεια για την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης και τη βελτίωση της καθημερινότητας των ελλήνων πολιτών».