Πέτσας: Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το σχέδιο για άρση των μέτρων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

,”Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι αργή και σταδιακή διαδικασία”, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες σύμφωνα με την καμπύλη της πανδημίας».

Παράλληλα, ανέφερε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων, θα ανακοινωθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, από τον πρωθυπουργό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των συντακτών, είπε ότι «γιορτάσαμε φέτος ένα αλλιώτικο Πάσχα. Μακριά αλλά όπως αποδείχθηκε το βράδυ της Ανάστασης, τόσο πρωτόγνωρα κοντά». «Μόνοι και ταυτόχρονα όλοι μαζί. Όσο ποτέ στο παρελθόν» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «η ανταπόκριση της κοινωνίας στα δύσκολα και πρωτοφανή μέτρα υπήρξε καθολική. Οι Έλληνες περάσαμε και αυτό το τεστ ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας και όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πασχαλινό μήνυμά του, μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα. «Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί. Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί».

Στόχος είναι να ανακοινωθεί το ολικό σχέδιο της κυβέρνησης στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας από τον πρωθυπουργό, είπε, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμα φορά ότι η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι αργή, προκειμένου να μην έχουμε ποσωγυρίσματα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα «ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα», τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων». Μάλιστα πρόσθεσε ότι για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

«Είναι προφανές ότι η πανδημία προκαλεί βαθιά ύφεση που αναπόφευκτα θα πλήξει και τη χώρα μας. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη EUCO. Οι ηγέτες καλούνται να δώσουν κοινές απαντήσεις στα κοινά προβλήματα που προκαλούνται από τον κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα στις 3.45 τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου EUCO. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται αποφασιστικότητα των ηγετών. Σημασία έχει να φανεί σε πολίτες και αγορές ότι η Ευρώπη κάνει ό,τι χρειαστεί για να λύσει το πρόβλημα»