Τα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της πανδημίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την επόμενη μέρα της πανδημίας κορωνοϊού, όταν θα πρέπει σταδιακά να επιστρέφει η χώρα στην κανονικότητα σχεδιάζει ειδική ομάδα που δημιουργήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη,  την ευθύνη της οποίας έχει αναλάβει ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Άκης Σκέρτσος.

Στην ίδια ομάδα συμμετέχουν ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, και ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους ξένους οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος.

Η ημερομηνία που ήδη συζητείται για να αρχίσει η αποκλιμάκωση των μέτρων της καραντίνας είναι η 4η Μαίου και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα είχε ξεκινήσει και νωρίτερα η εφαρμογή κάποιων νέων μέτρων χαλάρωσης αν δεν προηγούνταν η Πρωτομαγία.

«Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, στην Καθημερινή. «Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα» τόνισε. «Και, βέβαια, δεν θα αφορά τις μεγάλες ηλικίες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα”.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους τόνισε ότι ίσως θα πρέπει να φύγουν από τις πόλεις και να πάνε στο χωριό ή στο εξοχικό τους, αν έχουν, να μείνουν μακριά από τα παιδιά και από τις παραγωγικές ηλικίες που θα αρχίσουν σιγά – σιγά να επιστρέφουν στις δουλειές τους.

Τα μέτρα λήγουν στις 27 Απριλίου, δηλαδή, σε έξι ημέρες. Όλα τα υπουργεία θα παραδώσουν τα πρωτόκολλα που τους έχουν ζητηθεί από το Μαξίμου το αργότερο έως την Πέμπτη. Πυξίδα για το κυβερνητικό σχέδιο σταδιακής άρσης των απαγορεύσεων θα είναι οι ειδικοί όπως ήταν και για την επιβολή τους.