Απομακρύνθηκε οριστικά από την Ελευσίνα το επικίνδυνο-επιβλαβές ρυμουλκό πλοίο “ΚΛΑΙΡΗ Τ”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μεγάλη επιχείρηση για την οριστική απομάκρυνση του Ρ/Κ-Εφοδιαστικού πλοίου “ΚΛΑΙΡΗ Τ” (Ν.Π. 8983), το οποίο ήταν πρυμνοδετημένο στην περιοχή Βλύχα Ελευσίνας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Απριλίου 2020.

Πρόκειται για το πρώτο από τα επικίνδυνα-επιβλαβή πλοία που βρίσκονται στην Ελευσίνα, το οποίο απομακρύνθηκε από την θαλάσσια λιμενική ζώνη της ΒΛΥΧΑΣ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα που έχουν ήδη ανατεθεί για οριστική απομάκρυνση από την περιοχή της Ελευσίνας.

Η οριστική απομάκρυνση του εν λόγω επικίνδυνου-επιβλαβούς πλοίου αποτελούσε το πρώτο “στοίχημα” του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ, κ. Απόστολου Καμαρινάκη, ώστε να πάψει ο θαλάσσιος χώρος της Ελευσίνας να αποτελεί “νεκροταφείο πλοίων” και βιομηχανικών αποβλήτων.

Την επιχείρηση της απομάκρυνσης του Ρ/Κ “ΚΛΑΙΡΗ Τ” ανέλαβε η εταιρεία “Spanopoulos Group”, μετά την προκήρυξη σχετικού ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού από τον Ο.Λ.Ε. ΑΕ.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ρυμουλκό πλοίο με τη συνοδεία καβοδετικού σκάφους μετέφεραν το Ρ/Κ “ΚΛΑΙΡΗ Τ” σε ασφαλές σημείο, σε χώρο δικαιοδοσίας της αναδόχου εταιρείας. Παρόντες στην επιχείρηση ήταν και τεχνικοί της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, οι οποίοι όταν το πλοίο οδηγήθηκε στα ανοικτά μάζεψαν το απορρυπαντικό φράγμα που είχε τοποθετηθεί τους τελευταίους μήνες για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Ρ/Κ-Εφοδιαστικό “ΚΛΑΙΡΗ Τ” ελλιμενίστηκε στην Ελευσίνα το Νοέμβριο του 2004 μετά από σχετικό αίτημα του πλοιοκτήτη, αρχικά για ένα μήνα αλλά έκτοτε παρέμεινε ελλιμενισμένο. Το 2017 χαρακτηρίστηκε επικίνδυνο-επιβλαβές πλοίο με σχετικές αποφάσεις του ΔΣ του Ο.Λ.Ε. ΑΕ και συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο επιβλαβών σκαφών .

Τον περασμένο Νοέμβριο το Ρ/Κ “ΚΛΑΙΡΗ Τ” πήρε κλίση με αποτέλεσμα να ημιβυθιστεί και να υπάρξει κίνδυνος πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης, η οποία ελέγχθηκε αποτελεσματικά μετά την άμεση κινητοποίηση της Διοίκησης του Ο.Λ.Ε. ΑΕ και της Λιμενικής Αρχής και το σκάφος σταθεροποιήθηκε.

Ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ θεωρεί άκρως σημαντικό το έργο της οριστικής απομάκρυνσης επικίνδυνων-επιβλαβών πλοίων και ναυαγίων για την αποσυμφόρηση του ήδη βεβαρημένου θαλάσσιου χώρου της Ελευσίνας, δεδομένου ότι από το 2009 μέχρι σήμερα κανένα επιβλαβές πλοίο-ναυάγιο δεν έχει απομακρυνθεί από την περιοχή.