Voucher επιστημόνων: Η “μπανανόφλουδα” της κυβέρνησης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Γράφει η Σοφία Λαλιωτίτη

Το θέμα των voucher των επιστημόνων, εξελίχθηκε σε μία μεγάλη “παραφωνία” της κυβέρνησης, την οποία έσπευσε να αποκαταστήσει ο πρωθυπουργός, ακυρώνοντας το πρόγραμμα αυτό και τα 600 ευρώ θα δοθούν χωρίς όρια, κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο δόθηκε και το επίδομα των 800 ευρώ σε εργαζόμενους.

Αυτή η διαδικασία με την τηλεκατάρτιση ήταν αστεία και υποβάθμιζε τους επιστήμονες. Ο προγραμματισμός του voucher ήταν κακός και προβληματικός, από την αρχή της εφαρμογής του και βαραίνει τη θέση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Εξάλλου και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης παραδέχθηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «οι αστοχίες πρέπει να διορθώνονται».

Μία δήλωση που έρχεται σε κόντρα με προηγούμενες τοποθετήσεις κορυφαίων υπουργών, όπως του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος υπερασπίστηκε το πρόγραμμα, λέγοντας πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εντιμότητα της κυβέρνησης.

Επιπλέον, έδωσε την αφορμή στην αντιπολίτευση να ασκήσει έντονη κριτική και να προβληθεί ως εγγυητική δύναμη για την προάσπιση των συμφερόντων των επιστημόνων και εργαζομένων. Σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση είχε το προβάδισμα λόγω της μεγάλης εμπιστοσύνης που έδειξαν οι πολίτες στους χειρισμούς της για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσαν ψηλά από την αρχή το θέμα. Ο Αλέξης Τσίπρας σε ανακοίνωσή του, ζήτησε από υπουργούς που μέχρι πριν λίγες ώρες εκθείαζαν το πρόγραμμα να ζητήσουν συγγνώμη από τον επιστημονικό κόσμο της χώρας, Παράλληλα, επιμένει στην παραίτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η έντονη κριτική που ασκήθηκε στο πρόσωπο του Γιάννη Βρούτση, εν μέρει αδικεί την συνολική παρουσία του εδώ και 9 μήνες σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο υπουργείο που σηκώνει το βάρος της ενίσχυσης των εργαζομένων που επλήγησαν από την πανδημία.

Όμως, πρόκειται για ένα θέμα που είχε και παράπλευρες αστοχίες και πρόχειρους χειρισμούς, οι οποίοι αναδείχθηκαν εντόνως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τρόπο πολλές φορές ειρωνικό και καυστικό. Το ήδη επιβαρυντικό κλίμα επιδεινώθηκε από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ανάθεση κονδυλίων σε ΚΕΚ στα οποία εμπλέκονται δεξιά στελέχη.

Σε αυτό το κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει “ενοχή για τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, συνδέονται ευθέως με το ίδιο το κόμμα της ΝΔ», κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «βρήκε, καθώς φαίνεται, τη κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για να στήσει δουλειές εκατομμυρίων».

Από την πλευρά του, το ΚΙΝΑΛ, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι “για τον υπουργό Εργασίας υπάρχει μόνο ο δρόμος της παραίτησης» και σε δηλωσή της, η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι: «Επιτέλους μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο κ. Μητσοτάκης εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, πήρε άρον άρον πίσω την δική του ουσιαστικά, απόφαση.Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί από την πρώτη στιγμή το καταγγείλαμε».