Στη Λιβύη εφαρμόζεται εκεχειρία «μόνο κατ’ όνομα», κατήγγειλε χθες Πέμπτη η ειδική απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Στέφανι Γουίλιαμς, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες παραβιάσεις της κι εκφράζοντας ανησυχία για μια καταγγελία περί χρήσης χημικών όπλων.
«Δεν μπορείς να το πεις εκεχειρία αυτό, δεν μπορείς να μιλήσεις για κατάπαυση του πυρός», επέμεινε η απεσταλμένη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και υποτίθεται πως θα έκανε τα όπλα να σιγήσουν παραβιάστηκε 850 φορές, 70 μέσα στην τελευταία εβδομάδα, απαρίθμησε η Γουίλιαμς.
Αλλά και η συμφωνία να κηρυχθεί εκεχειρία για να καταστεί δυνατή η αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην εμπόλεμη Λιβύη έμεινε κενό γράμμα, ανέφερε η Γουίλιαμς, αμερικανίδα διπλωμάτισσα που έγινε τον Μάρτιο υπηρεσιακή επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη, που έχει μεταφέρει την έδρα της στην Τύνιδα.
Η Στέφανι Γουίλιαμς χαρακτήρισε «πάρα πολύ ανησυχητική» την καταγγελία της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) ότι ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) χρησιμοποίησε αυτή την εβδομάδα χημικά όπλα. Εκπρόσωπος του ΛΕΣ διέψευσε την πληροφορία, κάνοντας λόγο για «ψέματα».
Σύμφωνα με την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, η Λιβύη έχει μετατραπεί σε πεδίο βολής για τη δοκιμή νέων όπλων, όπως τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) ικανά να μετατρέπονται σε βόμβες και εκτοξευτήρες βομβών ναπάλμ. Χειρότερα, επισήμανε, τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται συχνά σε αστικό περιβάλλον. Η Γουίλιαμς θύμισε πως αρκετές χώρες συνεχίζουν να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.
Η Λιβύη σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία εννιά χρόνια. Η Γερμανία ήταν οικοδέσποινα μιας διεθνούς συνόδου τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο μιας ακόμη προσπάθειας να βρεθεί πολιτική λύση ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη, που υποστηρίζονται από περιφερειακές και μεγάλες δυνάμεις.
Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν στη Λιβύη αυτόν τον μήνα, με σφοδρές μάχες σε διάφορα μέτωπα στο δυτικό της τμήμα, παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και οργανώσεων αρωγής προς τις αντίπαλες πλευρές να παύσουν πυρ για να αντιμετωπιστεί επειγόντως η κρίση του κορωνοϊού.
Ο ΛΕΣ του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, άλλοτε αξιωματικού του Μουάμαρ Καντάφι που αποσκίρτησε, νυν ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και μισθοφόρους από τη Ρωσία. Οι παραστρατιωτικοί που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη ΚΕΣ του πρωθυπουργού Φάγεζ Σάρατζ υποστηρίζονται κυρίως από την Τουρκία, η αμεσότερη εμπλοκή της οποίας στη Λιβύη μετέβαλε την ισορροπία δύναμης το τελευταίο διάστημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ