Πυρά ΗΠΑ εναντίον της Κίνας για τον κορωνοϊό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Δεν έχει τέλος ο “πόλεμος δηλώσεων” των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας για τον κορωνοϊό. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Πεκίνο ότι καθυστέρησε να ενημερώσει τον υπόλοιπο κόσμο για την εμφάνισή του, υπονοώντας ότι ενδέχεται να είχαν εντοπίσει τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας ήδη από τον Νοέμβριο και όχι από τον Δεκέμβριο όπως δηλώνουν οι κινεζικές αρχές.

«Θα θυμάστε ότι η κινεζική κυβέρνηση γνώριζε για τα πρώτα κρούσματα ίσως ήδη από τον Νοέμβριο, σε κάθε περίπτωση από τα μέσα Δεκεμβρίου, και πήραν τον χρόνο τους μέχρι να ενημερώσουν τον υπόλοιπο κόσμο, περιλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ενημέρωσε τον ΠΟΥ για την ύπαρξη μιας εστίας πνευμονίας στην Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέι, στις 31 Δεκεμβρίου. Τότε είχαν καταγραφεί 44 κρούσματα, με 11 από αυτά να αφορούν σοβαρή μορφή πνευμονίας. Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ ενημέρωσε πρώτη φορά την παγκόσμια κοινότητα για τον ιό αυτό στις 4 Ιανουαρίου, όμως κήρυξε «έκτακτη κατάσταση υγειονομικής ανάγκης σε διεθνές επίπεδο» μόλις τις 30 Ιανουαρίου.

Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι μοιράστηκε όλες τις πληροφορίες που διέθετε για την covid-19 πολύ γρήγορα, όμως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το κατηγορεί ότι καθυστέρησε και ότι απέκρυψε τη σοβαρότητα της ασθένειας, κάτι που επέτρεψε, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, στην επιδημία να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι στιγμής τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα αναφέρθηκαν τον Δεκέμβριο στην Ουχάν. Ο Πομπέο πήγε ακόμη πιο μακριά καταγγέλλοντας ότι το Πεκίνο ίσως να γνώριζε για τον ιό ήδη από τον Νοέμβριο.

Ο ΠΟΥ διέψευσε την θεωρία ότι ξέφυγε ο ιός από εργαστήριο

Όσον αφορά στη θεωρία του Τραμπ ότι ο ιός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της Ουχάν, υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΥ την κατέρριψε, διαμηνύοντας ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός προήλθε από νυχτερίδες στην Κίνα στα τέλη του 2019, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κατασκευάστηκε σε κάποιο εργαστήριο. «Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ο ιός πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους, αλλά “σίγουρα” υπήρξε κάποιο ζώο ξενιστής», εξήγησε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Φαντέλα Σάιμπ.

Μήνυση κατά Κίνας
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι λίγα 24ωρα πριν η αμερικανική πολιτεία του Μιζούρι έγινε η πρώτη πολιτεία που κατέθεσε μήνυση κατά της κινεζικής κυβέρνησης, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τις βαρύτατες οικονομικές απώλειες που υπέστη εξαιτίας του ιού.