Δέσμη μέτρων για τον τουρισμό ζητούν οι ξενοδόχοι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την υλοποίηση δέσμης μέτρων που θα κρατήσουν ζωντανό τον ελληνικό τουρισμό κατά την «επόμενη μέρα» της πανδημίας του κορωνοϊού, ζητούν από την κυβέρνηση και ειδικότερα από τέσσερα συναρμόδια υπουργεία, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι στο κοινό υπόμνημά τους προς την κυβέρνηση, διατυπώνουν τις εύλογες προσδοκίες για τη στήριξή τους από την Πολιτεία σε αυτή τη δίχως προηγούμενο συγκυρία, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι: Με ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική απέναντι σε πελάτες και συνεργάτες, η οποία μάλιστα απορρόφησε και τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη που κλήθηκαν να σηκώσουν, αλλά και με ιδιωτικές επενδύσεις που μόνο για ανακαινίσεις ξενοδοχείων φτάνουν το 1 δισ. ευρώ το χρόνο, συνέβαλλαν τα μέγιστα στο να ξεπεραστεί η δεκαετής κρίση και να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, στηρίζοντας τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση.

Ο κλάδος, τονίζουν οι ξενοδόχοι, έχει δικαίωμα στην ελπίδα με τη λήψη άμεσων και τολμηρών μέτρων στήριξης, όπως: Υγειονομικά πρωτόκολλα, διαφοροποιημένα ανά υπηρεσία και μέγεθος ξενοδοχείου, ώστε να είναι πρακτικά υλοποιήσιμα. Χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικές ελαφρύνσεις για την τόνωση της ρευστότητας και για να μπορέσουν τα ξενοδοχεία να επιβιώσουν μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλής ζήτησης και υψηλού ανταγωνισμού. Επιδότηση της εργασίας για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού των ξενοδοχείων. Μέτρα αναγκαία για να καταφέρουν τα ξενοδοχεία να συνεχίσουν τη διαχρονική εθνική και κοινωνική προσφορά τους.

«Η νίκη στην πρώτη μάχη κατά του κορωνοϊού, ισχυροποίησε ουσιαστικά τη διεθνή εικόνα της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, η “επόμενη μέρα” για τη χώρα θα είναι δύσκολη. Σήμερα απαιτούνται λύσεις που θα διαμορφώσουν την οικονομική και κοινωνική «νέα κανονικότητα». Είναι η ώρα να κοιτάξουμε κατάματα και στην πραγματική του διάσταση το πρόβλημα. Ώρα για ευθύνη, ρεαλισμό και αλήθεια και όχι για ωραιοποιήσεις ή λαϊκισμό. Ώρα για ενότητα, όλοι για έναν και όχι ο καθένας για τον εαυτό του», τονίζουν ΞΕΕ και ΠΟΞ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ