“Αναιμική” στήριξη της ακτοπλοΐας της Μ. Βρετανίας “βλέπει” το Ναυτικό Επιμελητήριο της χώρας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Δεν επαρκούν τα 27,5 εκατομμύρια λίρες για την στήριξη της εφοδιαστικής αλυσίδας εκτιμά η British Ports Association (BPA) η οποία και καλεί την κυβέρνηση της Μ.Βρετανίας να επανεξετάσει το όλο πλάνο στήριξης των ακτοπλοϊκών θαλασσίων μεταφορών της χώρας.

Το «πακέτο» υποστήριξης ακτοπλοϊκών υπηρεσιών εμπορευματικών μεταφορών της κυβέρνησης περιλαμβάνει έως και 17 εκατομμύρια λίρες για κρίσιμα δρομολόγια μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας, και μέχρι 10,5 εκατομμύρια λίρες για υπηρεσίες πορθμείων και εμπορευματικών μεταφορών προς τη Νήσο Wight και τα νησιά Scilly.

Ωστόσο η ΒΡΑ έμμεσα πλην σαφώς στο σχολιασμό της αναφέρεται στις επενδύσεις που έχουν κάνει τα λιμάνια σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο η κυβέρνηση να στρέψει το ενδιαφέρον της στην εφοδιαστική και στον κομβικό ρόλο των λιμένων προκειμένου να διασφαλίσει ότι είναι σε θέση να ανακάμψει προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία της Βρετανίας.

Από την άλλη πλευρά το UK Major Ports Group (UKMPG) σχολιάζοντας το εν λόγω «πακέτο» επεσήμανε μεταξύ άλλων τη σημασία των πορθμείων για την διατήρηση των εμπορευματικών ροών ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει στήριξη των πορθμείων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των ευρύτερων αλυσίδων εφοδιασμού θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών.

Tο Ναυτικό Επιμελητήριο του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε ότι οι ακτοπλοϊκές γραμμές βρίσκονται κάτω από ισχυρή πίεση λόγω της πανδημίας ενώ εξετάζει αν οι ενισχύσεις αυτές θα επαρκέσουν για να διατηρήσουν τις δραστηριότητες το προσεχές διάστημα. Το Βρετανικό υπουργείο αρμόδιο για θέματα μεταφορών πάντως έχει κάνει λόγο για 31 δρομολόγια που έχουν επιλεγεί να στηριχθούν.