Σκέρτσος: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, μέσα μεταφοράς

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ‘Ακης Σκέρτσος, κατά την αναλυτική ενημέρωση που ακολούθησε μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων.

Όπως είπε: “το σχέδιο εξόδου, το έχουμε ονομάσει γέφυρα ασφάλειας και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το “μένουμε σπίτι στο μένουμε ασφαλείς σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας και κυκλοφορίας” και το οποίο “όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο”, αν και η πραγματικότητα είναι ότι “σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του”.

Επεσήμανε ότι το σχέδιο υπακούει στις βασικές αρχές σχεδίων που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες αλλά υιοθετεί και εθνικές λύσεις, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα προσαρμόζει το σχέδιο εξόδου στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή, στους διαθέσιμους πόρους της, στην κουλτούρα της.

Προσδιόρισε το επόμενο δίμηνο ως εκείνο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνιση, προσωπική και συλλογική με στόχο τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής. Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες.

Τόνισε ότι είναι κατανοητός ο φόβος αλλά συμβούλευσε όσους φοβούνται και διστάζουν να περάσουν στην επόμενη φάση, “να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να κατανοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά”. Συμβούλευσε όμως να το ξανασκεφτούν και εκείνους που μπορεί να δείχνουν ανεύθυνη συμπεριφορά.

Υπογράμμισε επίσης ότι η απάντηση στο ερώτημα “γιατί τώρα” είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι τον Φεβρουάριο.Το επόμενη δίμηνο είναι το στάδιο της επιστροφής σε μια νέα κανονικότητα.


Τι ανακοίνωσε:
Η πιστή τήρηση των κανόνων γίνεται πιο επιτακτική σε αυτή τη νέα φάση

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ταξί και μέσα μεταφοράς

Επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε κύματα

Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης

Ευλαβική τήρηση νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η αποκλιμάκωση γίνει σε 3 στάδια. Στις 4, 11 και 18 Μαΐου. Επίσης, θα γίνει σταδιακή έξοδος των εργαζομένων και αναστέλλεται το μήνυμα στο 13033.

Κάθε στάδιο άρσης των μέτρων θα αξιολογείται καθημερινά, ώστε να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα όπου κρίνεται απαραίτητο

Σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας, πάντα υπό αιρεσιμότητα

Θα ακολουθήσει η τρίτη φάση, που θα διαρκέσει μέχρι την εύρεση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού
Η επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής συνεπάγεται την αύξηση των κρουσμάτων

Το πλάνο του Ιουνίου θα ανακοινωθεί μετά τις 18 Μαΐου.