Την ερχόμενη Δευτέρα τα νοσοκομεία μπαίνουν στην κανονική λειτουργία τους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους και η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι ΜΕΘ COVID παραμένουν σε ετοιμότητα.

Παράλληλα, τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Αγ. Βαρβάρα και ΝΙΜΤΣ, παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορωνοϊό.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά, από την ερχόμενη Δευτέρα, στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.

Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας, ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για κορωνοϊό. Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες αποκλειστικά για COVID.

“Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχέδιο επέκτασης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με τη λειτουργία νέων κλινών. Δημιουργούμε ταυτόχρονα, στρατηγικό απόθεμα υλικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο”, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Όπως πρόσθεσε, “Αξιοποιούμε τις δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών. Προμηθευόμαστε απαραίτητα υλικά, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας. Οι δωρεές έχουν πλησιάσει τα 100 εκατ. ευρώ”.

“Ενισχύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό το ΕΣΥ, καθώς 3.748 άτομα υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ, πολύ περισσότερα από τις 2.000 προσλήψεις που αρχικά είχαν προβλεφθεί. Αυξήσαμε κατά 145 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί. Δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Προέχει για εμάς η προστασία όλων των συμπολιτών μας”, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.

Η Επιτροπή Ειδικών, η ειδική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας θα συνεχίσει κανονικά τις συνεδριάσεις της.

“Τα μέτρα που λάβαμε μέχρι σήμερα είχαν 2 στόχους: να περιορίσουν τη μετάδοση του νέου ιού στον πληθυσμό και να ενισχύσουν το σύστημα υγείας προκειμένου να παραμείνει λειτουργικό και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου. Τα καταφέραμε. Αποκτήσαμε νέες συνήθειες.

Οι συνήθειες αυτές πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής. Πρέπει να αποτελέσουν κανόνα, προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη η οποία δεν έχει ακόμα κριθεί.
Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;

– Η υγιεινή των χεριών (τακτικό πλύσιμο και χρήση αντισηπτικού)

– Αναπνευστική υγιεινή (χρήση καλύμματος ή μάσκας όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός)

– Η τήρηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ 2 ατόμων

Αυτοί οι κανόνες θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας από εδώ και πέρα”, πρόσθεσε ο υφυπουργός Υγείας.