Πρόστιμα “ασφαλείας” σε όσους δεν φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Από τις 4 Μαΐου θα ξεκινήσουν σταδιακά να ανοίγουν μικρές επιχειρήσεις, όπως κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, βιβλιοπωλεία,  ωστόσο το κοινό που θα  εισέρχεται σε αυτά, θα είναι περιορισμένος, ενώ θα ισχύουν ειδικοί κανόνες, οι οποίοι αν δεν τηρούνται θα τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα.

Την επιβολή προστίμου σε όσους δεν τηρούν το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους ανακοίνωσε ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ, το βράδυ της Τρίτης.

Η χρήση μάσκας, καθίσταται υποχρεωτική, από εργαζομένους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή καθώς και από εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, σύμφωνα με το «σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης περιοριστικών των μέτρων» που εξέδωσε η κυβέρνηση.

Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, μετατρέπονται  σε πρόστιμα «ασφαλείας». Τα 150 ευρώ που μέχρι στιγμής ισχύουν για τις άσκοπες μετακινήσεις θα «κόβονται» σε εκείνους που δεν φορούν μάσκα.

Επιπλέον, θα επιβάλλονται πρόστιμα και σε καταστήματα στα οποία δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.  Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τα τετραγωνικά του μαγαζιού.

Αν το κατάστημα είναι εως 20τμ, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 μέρες σε περίπτωση παράβασης.

Σε ένα κατάστημα άνω των 300 τμ, το πρόστιμο θα ξεκινά από 20.000 ευρώ και θα φτάνει ως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για δύο μήνες.