Tσίπρας: Γιατί τον Μάρτιο τα σχολεία ήταν “υγιειονομική βόμβα” και τον Μάϊο είναι ασφαλή;

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του, από το βήμα της Βουλής, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις συνέπειες της.

Για «αίσθημα ανασφάλειας» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι κανείς δεν του έχει δώσει λευκή επιταγή, επισημαίνοντας ότι «περνάμε μια πρωτόγνωρη κρίση που απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας.

«Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή ανακρούσατε πρύμναν, χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης; Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει βαθιά την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε την απόφαση που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία. Δεν σας προβλημάτισαν τα αποτελέσματα από την Ιταλία και η αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία ,με την άρση των περιοριστικών μέτρων; Γιατί το κάνατε; Δεν πιστεύω ότι θέλετε ανοσία της αγέλης».

«Τα σχολεία τα ανοίγετε για να δρέψετε δάφνες νικητή που έχετε συνηθίσει. Για να δείξετε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα που δεν θα έρθει» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Προχθές μιλούσατε 15 λεπτά αλλά δεν μας είπατε γιατί το Μάρτιο τα σχολεία ήταν υγειονομικές βόμβες αλλά τον Μάιο είναι ασφαλή. Ούτε γιατί οι μάσκες τότε ήταν αχρείαστες αλλά τώρα είναι απαραίτητες και έχουν και πρόστιμο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τεστ αναρωτήθηκε τι έγινε για να βγούμε με ασφάλεια από την καραντίνα.

«Αγνοήσατε τις επιστολές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ότι μπορούν να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους» είπε και αναρωτήθηκε αν είναι αβλεψία ή σκοπιμότητα και είπε ότι η χώρα μας είναι τελευταία σε τεστ σε όλη την Ευρώπη και η μοναδική χώρα που προσπερνάμε είναι η Βουλγαρία. «Τι κάνατε για τα τεστ; Αυξήσατε τα αντιδραστήρια; Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε τεστ στο σύνολο της ΕΕ. Ξεπερνάμε μόνο την Βουλγαρία. Σαν αποτέλεσμα πορευόμαστε στα τυφλά τώρα στη δεύτερη φάση που βγαίνουμε από το σπίτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είπατε ότι είχατε τη μεγαλοπρέπεια να εμπιστευτείτε τους πολίτες και τώρα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους. Το μήνυμα που έπρεπε να εκπέμψετε ήταν ότι οι πολίτες εξάντλησαν το καθήκον τους και τώρα είναι σειρά της πολιτείας να κάνει το δικό της», πρόσθεσε.

Τσίπρας: Τώρα τους αποκαλείτε ήρωες, τους θεωρούσατε περιττούς δημοσίους υπαλλήλους

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι “Οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη μάχη. Έθεσαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του διπλανού τους, τη Δημόσια υγεία. Και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι για δύο και πλέον μήνες όχι σε επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τετραγωνικά.

Συχνά με πολυμελείς οικογένειες. Κι ακόμα πιο συχνά, με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο. Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές. Και δεν ήταν πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι. Δεν ήταν golden boys».

«Ηταν από αυτούς που μέχρι χθες εσείς κ. Μητσοτάκη, που τώρα τους αποκαλείτε ήρωες, τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπάλληλους, τους καταδικάζατε σε τριτοκοσμικές συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, και υπαγορεύατε την απόλυσή τους, ή τη μείωση του μισθού τους, γιατί θεωρούσατε ότι αμείβονταν παραπάνω από όσο πρόσφεραν».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «στη χώρα μας το αυτονόητο είναι αγαθό εν ανεπαρκεία. Αυτό όμως δεν αρκεί. Ήταν όλος αυτός ο κόσμος που έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Όλος αυτός ο κόσμος ο ταλαιπωρημένος από χρόνια λιτότητας και μνημονίων δεν μας έδωσε καμία εξουσιοδότηση και λευκή επιταγή για παιχνίδια στις δικές του πλάτες. Χρόνο μας έδωσε για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και εσείς δεν αξιοποιήσατε τον χρόνο. Και γι’ αυτό έχετε να λογοδοτήσετε. Μόνιμες προσλήψεις κάνατε; Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε και αυτούς συμβασιούχους. Τα κρεβάτια ΜΕΘ ελάχιστα προστέθηκαν. Αυτά με τους αναπνευστήρες δεν είναι ΜΕΘ. Αντί μάλιστα να κάνετε προσλήψεις, εμείς είχαμε προγραμματίσει για 4.000 γιατρούς και νοσηλευτές, εσείς παγώσατε την διαδικασία. Όχι μόνο δε προσλαμβάνετε αλλά απολύετε και από πάνω τους επικουρικούς γιατρούς και δεν πληρώνετε υπερωρίες στο προσωπικό».