Κινήσεις καλοκαιρινής ετοιμότητας από το υπουργείο Άμυνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Σήματα επιχειρησιακής ετοιμότητας αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διευρύνει σημαντικά το πεδίο επιτήρησής τους, που πλέον περιλαμβάνει όχι μόνο το Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, συνοδεύουν την προχθεσινή πτήση του αεροσκάφους ναυτικών επιχειρήσεων P-3B από την Ελευσίνα στη Λάρνακα της Κύπρου με επιστροφή, στο πλαίσιο συμμετοχής του Πολεμικού Ναυτικού στη νατοϊκή επιχείρηση «Sea Guardian».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», το συγκεκριμένο αεροσκάφος χρησιμοποιείται ήδη επιχειρησιακά σε τέτοιες αποστολές του ΠΝ και του ΝΑΤΟ. Έτσι η χώρα μας θα έχει ξανά σημαντική και ενεργό παρουσία στον τομέα του ελέγχου και της επιτήρησης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο,  αλλά και στην εκπαίδευση πληρωμάτων καθώς είναι το αεροσκάφος «ενδιάμεσης λύσης» του προγράμματος Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής και αναβάθμισης των επιχειρησιακών συστημάτων των συνολικά 5 αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτά είναι καθηλωμένα από το 2009 και το πρώτο, το λεγόμενο «ενδιάμεσης λύσης», παραδόθηκε αναβαθμισμένο στο ΠΝ πριν από λίγους μήνες πέρυσι. Εκσυγχρονίστηκε από την ΕΑΒ μερικώς και άλλα τέσσερα αναβαθμίζονται. Θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά εργαλεία στον τομέα της επιτήρησης και των ηλεκτρονικών πληροφοριών. Η πτήση του στην Κύπρο, όπως αναφέρουν και στρατιωτικοί παράγοντες, σηματοδοτεί τη διεύρυνση του φάσματος επιτήρησης από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε χώρους όπου οι τουρκικές παραβιάσεις είναι καθημερινές, όπως ο κυπριακός θαλάσσιος και εναέριος χώρος.

Φουλάρουν με καύσιμα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας, εκμεταλλευόμενο τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, φουλάρισε με έξτρα καύσιμα και τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων για να είναι επιχειρησιακά αυτάρκεις ολόκληρο το καλοκαίρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού εκεί που είχαν αποθέματα καυσίμων για δύο εβδομάδες με τον επιπλέον εφοδιασμό θα έχουν απόθεμα για δύο έως τρεις μήνες.

Η ενίσχυση του Στρατού με καύσιμα εντάσσεται σε μία σειρά κινήσεων καλοκαιρινής ετοιμότητας στις οποίες προχωράει το ελληνικό Πεντάγωνο προκειμένου το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων να κρατηθεί στο ύψιστο δυνατό επίπεδο ακόμη και εν μέσω πανδημίας, αφού η τουρκική προκλητικότητα δεν λέει να σταματήσει. Προχθές τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε άλλες πέντε υπερπτήσεις σε Ψαρά, Αντίψαρα, Παναγιά και Οινούσσες φτάνοντας τις 254 από την αρχή του χρόνου.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έκρινε σκόπιμο πως η παρούσα συγκυρία της πτώσης των τιμών του πετρελαίου μπορεί να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και άμεσα με πρωτοβουλία του προχώρησε στις απαιτούμενες κινήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί το αδιάθετο ποσό που υπήρχε για πετρέλαιο και καύσιμα αλλά ταυτόχρονα έδωσε εντολή να χρησιμοποιηθεί και επιπλέον ποσό 29,5 εκατομμυρίων ευρώ για αγορά, ώστε οι δεξαμενές καυσίμων να είναι γεμάτες.

Ο σχεδιασμός πίσω από αυτές τις παρεμβάσεις είναι τα Επιτελεία να έχουν όλα τα μέσα, ώστε να διατηρούνται και οι τρεις Κλάδοι επιχειρησιακά έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Άλλωστε, η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, μετά την προσπάθεια της Άγκυρας να ωθήσεις χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα από τον Έβρο, είχε επισημάνει ότι «ο συναγερμός δεν έχει λήξει». Δεν θα πρέπει να λησμονείται εξάλλου ότι ειδικά φέτος το ΠΝ έχει σηκώσει κι αυτό μεγάλο βάρος στο Αιγαίο για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και την αποτροπή μεταναστευτικών ροών. Επιχειρούν τουλάχιστον 15 πλοία και οι ανάγκες τους σε καύσιμα είναι διαρκείς.

Επιπλέον, υπάρχει πάντα το σενάριο η Τουρκία να επιδιώξει μία νέα πρόκληση με αποστολή ερευνητικού πλοίου σε περιοχή τουρκολιβυκού συμφώνου και γι’ αυτό το ελληνικό «Πεντάγωνο» πρέπει να είναι έτοιμο από κάθε άποψη για την αποτροπή του.

Άσκηση «Καταιγίδα»

Την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, ξεκινάει η μεγάλης κλίμακας άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα», η οποία θα διεξαχθεί σε ολόκληρο το Αιγαίο. Η υλοποίηση της άσκησης δείχνει ότι ο Ελληνικός Στόλος δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από την πανδημία -τα κρούσματα ήταν σχεδόν μηδενικά- σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί στην Τουρκία που αναγκάστηκε να ακυρώσει την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». Η «Καταιγίδα» θα πραγματοποιηθεί κανονικά με τη μόνη διαφορά ότι λόγω του κορωνοϊού τα πλοία θα βγουν ανά ομάδες. Όλα όμως τα τεχνικά και επιχειρησιακά σενάρια θα πραγματοποιηθούν.

Με ΑΝΤΙ-NAVTEX οι Τούρκοι «απαγορεύουν» την άσκηση «Καταιγίδα»

Η Τουρκία, από την μεριά της, με το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της να βρίσκεται δεμένο εν όρμω, προσπαθεί μέσω «χαρτοπολέμου» να στήσει νέο σκηνικό έντασης στο Αιγαίο. Δεν είναι μόνο ο εκνευρισμός της για την Άσκηση «Καταιγίδα» που θα διεξαχθεί κανονικά, τη στιγμή που το πολεμικό της ναυτικό έχει ακυρώσει την Άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan) αλλά προσπαθεί για πρώτη φορά να αμφισβητήσει με βάση το νέο της αφήγημα τα εθνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ) της Ελλάδας στο Αιγαίο, εκδίδοντας NAVTEX, για να ακυρώσουν – τουλάχιστον στα χαρτιά – την εμφάνιση του ελληνικού στόλου.

H Τουρκία εφαρμόζει κατά γράμμα το νέο μανιφέστο του ναύαρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί -εμπνευστή του τουρκολιβυκού μνημονίου- σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να υπαναχωρήσει στα 3 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων ενώ σύμφωνα με τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» η Τουρκία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και επόπτευσης του μισού Αιγαίου.

Έτσι η Τουρκία με 3 NAVTEX, που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία Σμύρνης, απαγορεύει στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας να πραγματοποιήσεις ασκήσεις στα νησιά Σαμοθράκης, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Λέσβο και Ψαρά, τα οποία λέει ότι πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν, επικαλούμενη μάλιστα την Συνθήκη της Λωζάνης.