Αφιέρωμα BBC: “Ελλάδα και Κροατία μπορούν να σώσουν το καλοκαίρι;

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αφιέρωμα στην Ελλάδα και στην Κροατία φιλοξενεί το BBC, το οποίο εστιάζεται στον τουρισμό, αφού πρωτίστως κάνει απολογισμό των μέτρων που έλαβαν οι δυο χώρες στην πανδημία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το BBC: Η Ελλάδα ήταν πάντα περήφανη για τον ηλιόλουστο καιρό, τις παραλίες και τα νησιά της. Και μια ξαπλώστρα στις γεμάτες κόσμο ακτές της Κροατίας αποτελεί πρόκληση. Ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί να καταστρέψει την καλοκαιρινή σεζόν, τόσο σημαντική για τις οικονομίες των δυο χωρών, παρόλο που κινήθηκαν γρήγορα για να σταματήσουν την εξάπλωση».

Μπορούν να σώσουν το καλοκαίρι;

Τώρα η Κροατία και η Ελλάδα προχωρούν σε σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων. Για την Κροατία το πρόβλημα δεν είναι πλέον πώς να κρατήσει εκτός τους ξένους, αλλά πώς να τους φέρει πίσω.

Περίπου οι μισοί από τους 20 εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες της Κροατίας φτάνουν τον Ιούλιο και ο τουρισμός «ευθύνεται» για σχεδόν το 1/5 της οικονομικής παραγωγής. Αυτοί είναι κρίσιμοι μήνες, όμως, και για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Το φετινό μότο, λέει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, είναι πως η Ελλάδα είναι ασφαλής από κορωνοϊό.

«Η ελληνική οικονομία είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από την οκταετή οικονομική κρίση όταν επιβλήθηκε το lockdown», σημειώνει το BBC.

Περίπου το 25% του ΑΕΠ καλύπτεται από τον τουρισμό και μια στις πέντε θέσεις εργασίας, οπότε διαφαίνεται μια νέα κρίση: το 65% των Ελλήνων ξενοδόχων θεωρούν «πιθανή» ή «πολύ πιθανή» μια χρεοκοπία, σύμφωνα με σχετική έρευνα.
Οι Έλληνες επιστήμονες επεξεργάζονται τις υγειονομικές προϋποθέσεις για τους επισκέπτες, λέει ο υπουργός Τουρισμού.

«Οι βασικές αρχές πίσω από τους νέους κανόνες είναι οι αποστάσεις καθώς επίσης συχνότερες και διαφορετικού είδους διαδικασίες καθαρισμού», εξηγεί. «Με άλλα λόγια, το προσωπικό των ξενοδοχείων θα ελέγχεται τακτικά για να διασφαλιστεί πως τουρίστες και Έλληνες θα είναι προστατευμένοι», προσθέτει το δημοσίευμα.

Αβεβαιότητα για τις αεροπορικές πτήσεις

Με το ερώτημα πότε θα επιτραπούν ξανά οι αεροπορικές πτήσεις να παραμένει αναπάντητο, η Ελλάδα, όπως και η Κροατία, αναζητά τουρίστες που μπορούν να επισκεφτούν την χώρα οδικώς.

Προς το παρόν οι δυο χώρες περιμένουν την ΕΕ να θέσει τους κανόνες που θα επιτρέπουν στον κόσμο να ταξιδέψει για διακοπές. Ωστόσο αν δεν υπάρξει συναίνεση, η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να το κάνει μόνη της, προκειμένου να «ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα όσο γίνεται πιο σύντομα αλλά με υγιή τρόπο», λέει ο κ. Θεοχάρης.

«Πρώτα θα εξετάσουμε τον εγχώριο τουρισμό, μετά τουρίστες από γειτονικές χώρες και μετά όλα τα υπόλοιπα. Στην αρχή, τα ταξίδια οδικώς θα είναι είναι πιο ασφαλή συγκριτικά με τα αεροπορικά, οπότε θα δούμε νωρίτερα τέτοιου είδους τουρίστες», σημειώνει.