Intralot: Πτώση 25,4% στα EBITDA για το 2019

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Στα €720,6 εκατ. διαμορφώθηκαν το 2019 τα έσοδα του ομίλου Intralot, μειωμένα κατά 8,1% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €87,8 εκατ. εμφανίζοντας πτώση 25,4% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, το ΝΙΑΤΜΙ (Καθαρά Κέρδη/Ζημίες μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε στα €-111,9 εκατ. όπως ανακοίνωσε ο όμιλος.

Αναλυτικά, όπως σημειώνει ο όμιλος σε σχετική ανακοίνωση:

Κατά το δωδεκάμηνο του 2019, τα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα €720,6 εκατ. (-8,1% σε ετήσια βάση).

Κατά την δωδεκάμηνη αυτή περίοδο, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €87,8 εκατ. (-25,4% σε ετήσια βάση), ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA στα €68,7 εκατ. (-21,0% σε ετήσια βάση).

Τα έσοδα του Ομίλου και τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά -4,7% και -20,3% αντίστοιχα σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Το περιθώριο EBITDA ως προς τα έσοδα διαμορφώθηκε στο 12,2% (-2,8pps), ενώ το περιθώριο EBITDA ως προς το GGR στο 21,5% (-5,6pps).

Το EBT διαμορφώθηκε στα €-70,6 εκατ. (Περιθώριο EBT: -9,8%), επηρεασμένο από αυξημένες Αποσβέσεις (D&A) λόγω αυξημένων Κεφαλαιουχικών Δαπανών (CAPEX) τα τελευταία δύο χρόνια για την πραγματοποίηση νέων έργων κυρίως στις ΗΠΑ

Το ΝΙΑΤΜΙ (Καθαρά Κέρδη/Ζημίες μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε στα €-111,9 εκατ.

Οι Λειτουργικές Ταμειακές Ροές το 2019 ανήλθαν στα €61,3 εκατ., χαμηλότερες κατά €27,3 εκατ. σε ετήσια βάση.

Τα Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα του Ομίλου στο τέλος του 2019 ήταν €171,1 εκατ., υψηλότερα κατά €8,6 εκατ. σε σχέση με το τέλος του 2018.

Ο Καθαρός Δανεισμός ανήλθε στα €594,1 εκατ., μειωμένος κατά €21,2 εκατ. σε σύγκριση με τo 2018.

Στις αρχές Φεβρουαρίου το νέο τερματικό της INTRALOT, PhotonX, διακρίθηκε με το βραβείο “Lottery Product of the Year” στα International Gaming Awards 2020

Στις 9 Μαρτίου 2020 η Εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. της εταιρείας, ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος παραμένει Εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. αποχώρησε από τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου και νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου αναλαμβάνει ο κ. Χρήστος Δημητριάδης, με ισχύ από 09.03.2020.

Η INTRALOT, ολοκλήρωσε επιτυχώς την παράδοση της λύσης Αθλητικού Στοιχηματισμού στη Λοταρία της Περιφέρειας της Κολούμπια στα τέλη Μαρτίου, με την επίσημη έναρξή της αναβλημένη προσωρινά μέχρις ότου τα Αμερικανικά πρωταθλήματα και γεγονότα επιστρέψουν σε δράση ως απόρροια της πανδημίας του Covid-19. Η λύση Αθλητικού Στοιχηματισμού της INTRALOT στη Μοντάνα ξεκίνησε να λειτουργεί στα μέσα Μαρτίου, λίγες μόνο ημέρες πριν το σύνολο των Αμερικανικών πρωταθλημάτων και γεγονότων αναβληθούν λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Αξιολογώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα στα μέσα Απριλίου 2020, η βέλτιστη εκτίμηση της Εταιρίας για την επίπτωση για το 2020 κυμαίνεται από €25-30 εκατ. σε επίπεδο EBITDA του Ομίλου.

Στις 23 Απριλίου, 2020, η INTRALOT ανακοίνωσε ότι όρισε τους Evercore Partners και Allen & Overy, ως χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους αντίστοιχα, για να επανεξετάσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για την επιχείρηση.

O Πρόεδρος του Ομίλου INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης δήλωσε: “Το 2019 ήταν μια μεταβατική χρονιά για την INTRALOT. Έθεσα τα θεμέλια για τον μετασχηματισμό του Ομίλου επιτυγχάνοντας την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των έργων μας από πωλήσεις μη-κύριων περιουσιακών στοιχείων, την ανανέωση υφιστάμενων συμβολαίων και την ανάληψη νέων έργων με έμφαση στην Βόρεια Αμερική, το λανσάρισμα των νέων μας προϊόντων και τη βελτιστοποίηση του κόστους. Με την ανάθεση των καθηκόντων του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου στον κ. Χρήστο Δημητριάδη το 2020, η INTRALOT ενισχύει την περαιτέρω εξέλιξη της ως εταιρία τεχνολογίας, αξιοποιώντας τη μακρόχρονη εμπειρία και την τεχνογνωσία του σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας.”

O Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Χρήστος K. Δημητριάδης δήλωσε: “Το 2019 ολοκληρώσαμε την πώληση των συμμετοχών μας στην Gamenet Spa στην Ιταλία, στην Totolotek στην Πολωνία και στα Ελληνικά Λαχεία στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη ρευστότητα της εταιρείας και βελτιώνοντας τη δυνατότητα μας για στρατηγικές επενδύσεις. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που υλοποιήσαμε με επιτυχία την έναρξη της πλήρους έκδοσης του Lotos X στον ΟΠΑΠ και στο παιχνίδι Eurojackpot της Κρατικής Λοταρίας της Ολλανδίας (NLO). Επιπλέον, είμαστε περήφανοι για το λανσάρισμα της ναυαρχίδας των τεχνολογικών μας λύσεων, σε συνεργασία με την CAMELOT, στο Ιλινόι, καθώς και για την επίτευξη συμφωνιών για την εισαγωγή αθλητικού στοιχήματος σε κρατικές λοταρίες των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια της Κολούμπια, στη Μοντάνα και στο Νιού Χάμσαϊρ. Η υπογραφή ενός νέου συμβολαίου με την BCLC, τη Λοταρία της Κυβέρνησης της British Columbia στον Καναδά, είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα που αποδεικνύει την υλοποίηση της στρατηγικής μας για ανάπτυξη στην Βόρεια Αμερική. Επιπλέον, έχουμε εφαρμόσει με επιτυχία ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους στα κεντρικά της εταιρίας με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ύψους €11,0 εκατ. σε κόστη, η οποία αντιστάθμισε εν μέρει τις αρνητικές εξελίξεις που σχετίζονται με την απώλεια του συμβολαίου επίγειου αθλητικού στοιχηματισμού στην Τουρκία, την αρνητική επίδραση των αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο του διαδικτυακού αθλητικού στοιχήματος στην Τουρκία και τις μη επαναλαμβανόμενες υπερβάσεις κόστους.

Κοιτώντας στο μέλλον και ενώ διανύουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση, είμαστε έτοιμοι να κεφαλαιοποιήσουμε τις πρόσφατες επενδύσεις μας στη δημιουργία προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Η ισχύς μετασχηματισμού της τεχνολογίας μας, σε συνδυασμό με μια πιο πελατοκεντρική προσέγγιση της νέας οργανωτικής μας δομής, θα έχουν σημαντικό ρόλο στην επιχειρησιακή καινοτομία και στη δημιουργία αξίας.”