Tο σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων στη Γερμανία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Καγκελάριος και κρατίδια συμφώνησαν σε ένα σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού.

Σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων όμως προβλέπεται επιστροφή στο lock down.

Η Γερμανία «άφησε πίσω της την πρώτη φάση» της πανδημίας, αλλά θα βρίσκεται ακόμη «για μεγάλο διάστημα αντιμέτωπη με τον ιό», επεσήμανε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Ο στόχος να επιβραδυνθούν οι ρυθμοί διάδοσης του κορωνοϊού επιτεύχθηκε, ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει πέσει σε καθημερινή βάση κάτω από 1000, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά από πολύωρη τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων.

Όπως τόνισε ακόμη, η θετική εξέλιξη επέτρεψε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς συνιστούσε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ξανά ένας κοινός βηματισμός.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων είναι της αρμοδιότητας των ομόσπονδων κρατιδίων, ενώ ο ρόλος της καγκελαρίου έχει κυρίως συμβολική σημασία και περιορίζεται βασικά στον συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Τις τελευταίες ημέρες ορισμένοι πρωθυπουργοί, όπως ο βαυαρός Μάρκος Ζέντερ, αγνοώντας τη συμφωνία της προηγούμενης τηλεδιάσκεψης για ενιαίες αποφάσεις, είχαν ανακοινώσει χαλάρωση μέτρων για τα κρατίδια τους.

Η κ. Μέρκελ, αν και συμφωνεί με βήματα χαλάρωσης, επέμεινε στη διάσκεψη σε ορισμένους όρους που τελικά έγιναν αποδεκτοί: Μεταξύ άλλων, θα πρέπει στους δημόσιους χώρους, τουλάχιστον ως τις 5 Ιουνίου, να τηρείται η ελάχιστη απόσταση του 1,5 μέτρου και οι υγειονομικοί κανόνες, τα νοσοκομεία θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή αριθμό κλινών στην εντατική,

θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής στα κινητά που θα αφορά την ιχνηλάτηση των φορέων του κορωνοϊού, ενώ σε περίπτωση που σε κάποιο νομό ή μεγαλύτερη πόλη καταγραφούν πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 εντός 7 ημερών θα πρέπει άμεσα να εφαρμόζονται αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Προς το παρόν αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται σύμφωνα με την κ. Μέρκελ μόνο σε ένα γερμανικό νομό.

Όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη τύπου, σε σειρά από τομείς τα κρατίδια θα αποφασίζουν κατά το δοκούν ενώ σε άλλους θα ισχύουν ενιαίοι κανόνες.

Ελευθερία στους χειρισμούς έχουν τα κρατίδια σε ό,τι αφορά τις χαλαρώσεις στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, τα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, εμπορικές εκθέσεις, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφους, κολυμβητήρια.

Τα κρατίδια αποφασίζουν επίσης για τους όρους της παράδοσης μαθημάτων στα πανεπιστήμια, της πραγματοποίησης μικρότερων δημόσιων και ιδιωτικών εκδηλώσεων, για την επαναλειτουργία αιθουσών παιχνιδιών, πρακτορείων στοιχημάτων και οίκων ανοχής.

Το άνοιγμα τον σχολείων είναι ένα από τα θέματα όπου σε όλα τα κρατίδια θα ισχύει μια ενιαία διαδικασία. Σταδιακά τα σχολεία θα ανοίξουν για όλους τους μαθητές με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες απόστασης και υγιεινής. Από τις 11 Μαίου οι παιδικοί σταθμοί θα δέχονται εκτός από παιδιά γονέων που εργάζονται σε «συστημικά» επαγγέλματα (νοσηλευτές, αστυνομικοί κ.α.) και παιδιά από προβληματικές οικογένειες, όπως και εκείνα που είναι σε προσχολική ηλικία.

Ηλικιωμένοι σε γηροκομεία και ασθενείς στα νοσοκομεία θα έχουν πάλι το δικαίωμα να δέχονται την επίσκεψη ενός «σταθερού» ατόμου. Στους δημόσιους χώρους επιτρέπεται η επαφή ατόμων από δύο διαφορετικά νοικοκυριά, πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα τηρούν την αναγκαία απόσταση.

Ανεξαιρέτως όλα τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου ανοίγουν με την προϋπόθεση ότι θα τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ότι ο αριθμός υπαλλήλων και πελατών θα βρίσκεται σε μια αναλογία με τα τ.μ. της επιφάνειας πωλήσεων που διαθέτουν.

Οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν με την παραγωγή θα πρέπει, ενδεχομένως με τη βοήθεια υγειονομικών υπηρεσιών, να αναπτύξουν σχέδια προκειμένου να τηρούνται οι όροι προστασίας της υγείας στους χώρους εργασίας. Αναφορικά με τον μαζικό αθλητισμό αποφασίστηκε ότι μπορούν στα αθλητικά σωματεία να ξεκινήσουν ξανά οι προπονήσεις με την προϋπόθεση ότι οι ασκήσεις θα γίνονται σε ανοιχτούς χώρους και ότι οι γυμναζόμενοι θα τηρούν μια απόσταση 1,5-2 μέτρα ανάμεσα τους. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της 1ης και 2ης κατηγορίας της Bundesliga θα ξεκινήσουν στα μέσα Μαίου και θα διεξάγονται χωρίς τη συμμετοχή θεατών. Τέλος, ως τις 31 Αυγούστου απαγορεύονται μεγάλες συγκεντρώσεις όπως λαϊκές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Πηγή: DW