Αποκαρδιωτικές για την ελληνική οικονομία, είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, η οποία κάνει λόγο για ύφεση 9,7% φέτος έναντι 7,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη.
Την πρόβλεψη αυτή, κάνει η Κομισιόν στις εαρινές της εκτιμήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τιε οποίες, το πλήγμα στην ελληνική οικονομία είναι το ισχυρότερο πανευρωπαϊκά, παρά το υψηλό σημείο εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας στην αρχή του χρόνου.
Η Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι η δεύτερη πιο ευάλωτη χώρα της ΕΕ μετά τη Μάλτα σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο κλαδικό σοκ ζήτησης όταν κατά μέσο όρο η πτώση είναι 5 και 2/3%. Κλιμακώνεται από το -5% στη Φιλανδία έως το -8% στη Μάλτα και στην Ελλάδα.
Όπως εξηγεί, η επίδοση αυτή συνδέεται με τη δομή της ελληνικής οικονομίας και την έμφαση που δίδεται στον τουρισμό και στη μικρή δομή επιχειρήσεων, ενώ δεν αποκλείει να υπάρξει και δυσμενέστερο σενάριο καταγράφοντας και πρόβλεψη για πτώση 30% στις επενδύσεις αλλά με ανάκαμψή τους κατά 33% το 2021.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “βλέπει” στην Ελλάδα ισχυρές πιέσεις αποπληθωρισμού, με μείωση του εναρμονισμένου δείκτη κατά 0,6% (είναι η μεγαλύτερη πτώση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) και αύξηση των τιμών κατά 0,5% το 2021
Υπολογίζει το κόστος των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στο 6,9% του ΑΕΠ αλλά και σε επιπλέον 1,9% του ΑΕΠ μέτρων ρευστότητας, ενώ κάνει λόγο για επιπλέον δημοσιονομικούς κινδύνους.
Για το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι στην Ελλάδα θα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη με άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,9%, έναντι 6,3% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη. Πρόκειται γισ έναν ρυθμό ο οποίος θα είναι ο ταχύτερος σε επίπεδο ΕΕ.
Παρόλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία θα ανακάμψει άμεσα, δηλαδή σε σχήμα “V” η Επιτροπή βλέπει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη ένα πιο βράδυ ρυθμό μερικής ανάκαμψης το 2021 σχήμα “U”.
Εκτίναξη της ανεργίας
Εκτιμά ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 19,9%, στα υψηλότερα επίπεδα πανευρωπαϊκά υπολογίζοντας παρά τα μέτρα σε ένα κύμα 160.000 ανέργων (έναντι 9,6% μέσου όρου ανεργίας στην ΕΕ). Εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 16,8% το 2021 σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της Ισπανίας, αλλά και πάλι αρκετά υψηλά. Επιπλέον, προβλέπει μείωση της απασχόλησης κατά 3,7% φέτος με άνοδό της κατά 3,8% το 2021.
Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους Eurostast υπολογίζεται από το 4,4% του ΑΕΠ το 2019 στο -3,4% φέτος και στο 0,6% το 2021.
Μεγάλο πλήγμα
Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα αναφέρεται ότι η οικονομία της χώρας αναμένεται να πληγεί σοβαρά από την πανδημία COVID-19 και τα αναγκαστικά μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσής της. Ο αντίκτυπος της κρίσης αναμένεται να είναι μεγάλος λόγω της σημασίας του τομέα του τουρισμού και της υψηλής αναλογίας πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.