Πάνω από 89 εκατ. ευρώ οι δωρεές στο Σύστημα Υγείας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ξεπερνούν τα 89 εκατ. ευρώ οι δωρεές στο Σύστημα Υγείας για την ενίσχυσή του, εξαιτίας της πανδημίας. Συνολικά 865 φορείς, οργανισμοί και ιδιώτες έχουν πραγματοποιήσει δωρεά, αλλά και κράτη, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από αυτά, 40 εκατ. ευρώ αφορούν τον ιατρικό εξοπλισμό και πιο συγκεκριμένα 1.228 monitors ΜΕΘ, 1.051 αναπνευστήρες και 172 φορητοί αναπνευστήρες και 595 κλίνες ΜΕΘ.

Τα 24,2 εκατ. ευρώ αφορούν μέσα ατομικής προστασίας.

-20.252.348 μάσκες
-330.199 χειρουργικές στολές
-160.397 ολόσωμες προστατευτικές στολές
-134.774 ποδονάρια

Τα 12,5 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών. Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπάρχουν 226 φορείς, οργανισμοί και ιδιώτες, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους περίπου 8,8 εκατ. ευρώ, για τις οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

“Είμαστε ευγνώμονες για όλους όσοι γενναιόδωρα ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, για την αγορά εξοπλισμού, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, τη δωρεά χρηματικών ποσών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας” ανέφερε ο υπουργός Υγείας κ.Κικίλιας, σε ειδική εκδήλωση που έγινε για την παρουσίαση των δωρεών.

Όπως είπε: “Η πρωτοφανής αυτή πανδημία, κατέρριψε δεδομένα και συνήθειες χρόνων, επανατοποθετώντας με βίαιο τρόπο, μέσα από τις παγκόσμιες απώλειες, την αξία της ανθρώπινης ζωής”.

“Ακόμα και τώρα διεξάγεται μια τεράστια διπλωματική και εμπορική μάχη, για τις προμήθειες που κάθε χώρα οφείλει να διασφαλίσει για τους πολίτες της. Η πραγματικότητα είναι, ότι ακόμα και για κραταιά υγειονομικά συστήματα χωρών με τεράστια οικονομική ισχύ, υπήρξε ζητούμενο η απλή χειρουργική μάσκα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε την τεράστια αυτή πρόκληση με μεγάλη επιτυχία” τόνισε.

Όπως είπε: “Όλοι μαζί οργανώσαμε μια άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών, που τόσο μεγάλη ανάγκη είχαν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων μας. Έγινε μια συντονισμένη δουλειά, εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης υλικών και παραδοσιακής γραφειοκρατίας. Το ελληνικό Δημόσιο όμως, κατάφερε να κινηθεί μέσα στην κρίση γρήγορα, οργανωμένα, αποτελεσματικά, αλλά κυρίως με διαφάνεια”.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας έχει συστήσει για τον έλεγχο διαφάνειας, τριμελή επιτροπή ελέγχου, λογοδοσίας και αξιοποίησης των δωρεών. Μια Επιτροπή υψηλού κύρους, με επικεφαλής τον τέως Πρόεδρο του ΣΤΕ κ. Σωτήρη Ρίζο και μέλη τον πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Ιατρικής κ. Χρήστο Κίττα και τον Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Μπουραντά.