ΥΠΕΝ: Μικρότερο ύψος για τα κτήρια γύρω από την Ακρόπολη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) η εισήγησή του για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στα ύψη των κτηρίων στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.

Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ συνεδριάζει σήμερα, για να γνωμοδοτήσει για το σχέδιο ΠΔ στην περιοχή αυτή, στην οποία είχε επιβληθεί αναστολή οικοδομικών εργασιών πέρυσι. Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις οικοδομικές άδειες που είχαν χορηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, το ΥΠΕΝ, με απόφαση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα Χωροταξίας Δημήτρη Οικονόμου, εισηγείται το επιτρεπόμενο ύψος να μειωθεί στα 21 μέτρα, δηλαδή κατά τρεις ορόφους ή και περισσότερο, με εξαίρεση μια ζώνη κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού, στην οποία το επιτρεπόμενο ύψος πάλι μειώνεται στα 27 μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι με τη σημερινή νομοθεσία τα ύψη των κτηρίων μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 32 ή και περισσότερα μέτρα. Ήδη, υπάρχουν κτήρια που φθάνουν τα 25, 27 ή και 32 μέτρα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η πρόσφατη «ιστορική» απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και προσωπικά της υπουργού Λ. Μενδώνη, για την καθαίρεση δύο ορόφων από το κτήριο της οδού Φαλήρου 5 – κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα – δημιούργησε ένα νέο κλίμα κι άνοιξε τον δρόμο για το επόμενο βήμα, που είναι η μεγάλη μείωση των επιτρεπόμενων υψών στη γύρω περιοχή.

Τα επόμενα βήματα

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, θα διαμορφωθεί άμεσα σχέδιο Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος προστασίας, που θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απαιτούμενη γνωμοδότησή του και στη συνέχεια θα αποσταλεί για υπογραφή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα να εκκινήσει πάλι η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά με όρους που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή προστασία της Ακρόπολης. Το νέο ύψος θα ισχύει για τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν αφορά αναδρομικά στα νομίμως υφιστάμενα κτήρια. Η απόφαση, επίσης, υπερκαλύπτει το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ για το θέμα.

Το Προεδρικό Διάταγμα είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της Ακρόπολης. Θα επακολουθήσει επανεξέταση του συνολικού καθεστώτος δόμησης και χρήσεων γης, όχι μόνο στην περιοχή αυτή, αλλά στο σύνολο του δήμου Αθηναίων, με την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που θα αρχίσει πολύ σύντομα.

Παράλληλα, θα ακολουθήσουν και άλλες συμπληρωματικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ, όπως:

  • Έλεγχοι για την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.
  • Διατάξεις για την προστασία του δημόσιου χώρου.
  • Προώθηση στην πράξη της βιώσιμης κινητικότητας.

Κ. Χατζηδάκης: Στο «ύψος» της η Ακρόπολη

Σε δήλωσή του για το θέμα, ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνει πως «η Ακρόπολη είναι η ψυχή μας, το σύμβολο της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο. Αυτό διαφυλάττουμε με τη σημερινή μας απόφαση-εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Η Ακρόπολη ανήκει σε όλους τους Έλληνες κι αποτελεί αδιαπραγμάτευτη εθνική και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και παρακαταθήκη. Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που από αυτή τη θέση πολιτικής ευθύνης εισηγούμαι η Ακρόπολη να παραμείνει ψηλά, στο ύψος της».

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου δηλώνει πως «η απόφαση για την τόσο μεγάλη μείωση των επιτρεπόμενων υψών ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη. Υπάρχουν κτήρια που έχουν ήδη κατασκευαστεί με μεγάλα ύψη και νόμιμη οικοδομική άδεια, όχι με ευθύνη των ιδιοκτητών τους, αλλά λόγω της αδράνειας του Δημοσίου. Ωστόσο, το μείζον αγαθό στην περίπτωση αυτή είναι η προστασία της Ακρόπολης, ενός από τα σημαντικότερα μνημεία και σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού. Αυτό ήταν το σκεπτικό της Απόφασης του ΥΠΟΑ και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η εισήγηση του ΥΠΕΝ προς το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, που λήφθηκε σε στενή συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της ανάπτυξης, αλλά μιας ανάπτυξη βιώσιμης που σέβεται το πολιτιστικό, οικιστικό και φυσικό περιβάλλον».