Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Ναυτιλίας για την ακτοπλοΐα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Καθώς περνούν οι μέρες , τόσο αυξάνονται τα ερωτηματικά για το πως θα είναι φέτος τα ταξίδια μας με την ακτοπλοία.

Με βάση τους περιορισμούς που ισχύουν,  η μετακίνηση προς τα νησιά συνεχίζει να επιτρέπεται κυρίως για τους μονίμους κατοίκους καθώς και κάποιες ειδικές κατηγορίες πολιτών (ένστολοι, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προσωπικό κρίσιμων υποδομών και εκτέλεσης δημοσίων έργων κλπ) ή συγκεκριμένων περιπτώσεων τελετών (λ.χ. κηδείες).

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ωστόσο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον καθορισμό και την εξειδίκευση των μέτρων χαλάρωσης που αφορούν τη μετακίνηση στα νησιά αλλά και τις μετακινήσεις των σκαφών αναψυχής (για τα τελευταία το πρώτο μέτρο χαλάρωσης θεσμοθετήθηκε την Δευτέρα που έδωσε τη δυνατότητα σε ιδιωτικά σκάφη μέχρι επτά μέτρα να μετακινούνται για ερασιτεχνική αλιεία ή θαλάσσιο κολύμπι, χωρίς όμως προσέγγιση σε νησιά).

Στην παρούσα φάση, τα μέτρα για τα οποία ωριμάζει η οριστικοποίησή τους αφορούν:

– Την τήρηση από επιβάτες και πλήρωμα συγκεκριμένων υγειονομικών κανόνων όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού, η συμπλήρωση από τους επιβάτες ερωτηματολογίου πριν την επιβίβασή τους στα πλοία και η θερμομέτρησή τους (αρχικά στα πλοία διεθνών πλόων Ελλάδας-Ιταλίας).

– Την άμεση αύξηση του μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών στα πλοία στο ποσοστό του 50% (ή 55% για πλοία που διαθέτουν καμπίνες). Το ποσοστό αυτό θα ισχύσει και στα ταχύπλοα πλοία για τα οποία ήδη οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν ετοιμάσει συγκεκριμένο σχέδιο πλήρωσης των θέσεων με σκοπό την διασφάλιση των υγειονομικών κανόνων.

– Τη διάθεση των καμπινών των πλοίων μόνο από τον αφετήριο λιμένα του πλοίου και όχι τους ενδιάμεσους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα πλοίο με δρομολόγιο από τον Πειραιά στη Ρόδο και με επιβάτη που έχει προορισμό το ενδιάμεσο λιμάνι π.χ. της Πάτμου, η καμπίνα που χρησιμοποίησε δεν θα διατίθεται σε άλλον επιβάτη για το λοιπό σκέλος του ταξιδιού.

– Τη διάθεση οικιακών ειδών μιας χρήσης στα εστιατόρια ή την χρήση πλυντηρίων οικιακών σκευών με αυστηρούς όρους λειτουργίας (πίεσης, θερμοκρασίας κλπ).

– Τη δημιουργία ειδικών χώρων ασφαλείας σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Όπως εκτιμά το ΥΝΑΝΠ η διαδικασία της ομαλής και ασφαλούς μετάβασης στην κανονικότητα είναι δύσκολη, απαιτεί μεγάλη προσοχή, συνεχή παρακολούθηση, ενσυνείδητη εφαρμογή και διαρκή αξιολόγηση.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου πάντως συνεργάζονται στενά με τις λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες και τους θεσμικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ναυτιλίας με πρωταρχικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας σε ένα πλαίσιο συναίνεσης αλλά και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που θεσπίζονται κάθε φορά.

Πέραν αυτών, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια προσδιορισμού του χρονικού πλαισίου μετακίνησης προς τα νησιά επαγγελματιών και λοιπών πολιτών. σε πολύ λίγο, θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε ένα συνολικό και άρτια δομημένο χρονοπρογραμματισμό μετακινήσεων στον ευαίσθητο νησιωτικό μας χώρο.