Τι περιλαμβάνει το υγειονομικό πρωτόκολλο για τον τουρισμό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στο φως έρχονται όλες οι λεπτομέρειες για τα υγειονομικά πρωτόκολλα της φετινής τουριστικής σεζόν που αφορούν ξενοδοχεία και αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό.

Όπως αποκάλυψε, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, διαδικτυακά, βασική προϋπόθεση για να επισκεφτούν οι τουρίστες τη χώρα μας, είναι η προσκόμιση πιστοποιητικού υγιειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορωνοϊού.

Πρόκειται για ένα έγγραφο που πρέπει να έχει ο επιβάτης, πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο γα να επισκεφτεί τη χώρα μας. Το πιστοποιητικό θα πρέπει να το έχει λάβει εντός 72 ωρών.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι από τα 18 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα που είχαμε πέρυσι, φέτος θα έχουμε το πολύ 8 δισ. ευρώ.

Ποια μέτρα λαμβάνονται:

– Βάζει τέλος στα σενάρια για κενές θέσεις στις πτήσεις, καθώς κυριάρχησε η ανάγκη για την οικονομική βιωσιμότητα των αερομεταφορών. Έτσι,
στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας, η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης.

– Για πτήσεις έως τεσσάρων ωρών δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακς.

– Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.

– Σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως “ξενοδοχείο καραντίνας”, όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορωνοϊού.

– Κάθε ξενοδοχείο – τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να είναι συμβεβλημένο με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό.

Τα τεστ θα βγάζουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός 6 ωρών, προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε “ξενοδοχεία καραντίνας”.

– Το προσωπικό των ξενοδοχείων θα λάβουν ειδική εκπαίδευση για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζονται

– Δεν θα υπάρχουν μπουφέδες στα ξενοδοχεία, αλλά μόνο σερβίρισμα, πλην ίσως των πολύ μικρών ξενοδοχείων.

– Οι ξαπλώστρες θα είναι αραιωμένες και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο.