Μόσιαλος για κορωνοϊό: Οι περισσότεροι ασθενείς παράγουν αντισώματα κατά του ιού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε μια νέα σημαντική μελέτη για τον κορωνοϊό  και τα αντισώματα που αναπτύσσουν οι ασθενείς, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό, Ηλίας Μόσιαλος.

Η εν λόγω μελέτη συμπεριέλαβε 1343 κλινικά δείγματα από συμπτωματικούς ασθενείς, χρησιμοποίησε τεστ αντισωμάτων υψηλής ακρίβειας και διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 παράγουν αντισώματα κατά του ιού, είτε υπέστησαν σοβαρή ή ήπια ασθένεια.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Μια σημαντική νέα μελέτη (ακόμα σε μορφή preprint) που συμπεριέλαβε 1343 κλινικά δείγματα από συμπτωματικούς ασθενείς, χρησιμοποίησε τεστ αντισωμάτων υψηλής ακρίβειας και διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 παράγουν αντισώματα κατά του ιού, είτε υπέστησαν σοβαρή ή ήπια ασθένεια.

Επίσης, σε μεγάλο ποσοστό αυτών, μπορεί μέσω PCR να διαγνωστεί θετικότητα στην άνω αναπνευστική οδό για εβδομάδες αφού εξαφανιστούν τα συμπτώματα, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν αυτό αντιπροσωπεύει μολυσματικό ιό.

Άρα τώρα ξέρουμε:

1) Οι περισσότεροι άνθρωποι που νόσησαν με COVID19 παράγουν αντισώματα.

2) Οι περισσότεροι άνθρωποι που παράγουν αντισώματα παράγουν αρκετά για να ανακτούν κάποια ανοσία (https://www.medrxiv.org/conte…/10.1101/2020.03.30.20047365v2).

Συνεχίζουμε βέβαια να μη γνωρίζουμε, για πόσο θα διαρκεί η φυσική ανοσία και πως και εάν σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου».
Μέσα στον Ιούνιο θα ξέρουμε για την ασφάλεια των εμβολίων

Μέσα στον Ιούνιο θα ξέρουμε για την ασφάλεια των πρώτων εμβολίων, και μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε ασφαλείς ενδείξεις αν λειτουργούν, τόνισε πρόσφατα στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό επισήμανε ότι αν πετύχουν τα πρώτα πέντε που είναι σε εξέλιξη θα έχουμε το εμβόλιο μέχρι τέλους της χρονιάς, αλλιώς θα περιμένουμε το νέο κύμα εμβολίων στις αρχές της επόμενης χρονιάς.