Ημέρα της Μητέρας: Πώς «γεννήθηκε» και ποια είναι η τραγική ιστορία που την συνοδεύει

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η Μέρα της Μητέρας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, είναι σήμερα ένα ευχάριστο γεγονός, που κρύβει πίσω του, ωστόσο, μια τραγική ιστορία.

Η σύγχρονη εκδοχή της Ημέρας της Μητέρας έλαβε μορφή στις αρχές του 20ού αιώνα, χάρη στην Ann Marie Reeves Jarvis και την κόρη της Anna.

Γεννημένη το 1832 στη Βιρτζίνια, η Ann Marie ήταν κοινωνική ακτιβίστρια, στόχος της οποίας ήταν να βελτιώσει τις συνθήκες υγείας και υγιεινής εντός των κοινοτικών νοικοκυριών.

Οι «Σύλλογοι Εργασίας για την Μητέρα» της συγκέντρωναν χρήματα για φάρμακα και βοήθεια για μητέρες που έπασχαν από φυματίωση.

Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, η Ann Marie έχασε τέσσερα από τα παιδιά της λόγω ασθένειας. Συνολικά, οκτώ από τους 12 απογόνους της πέθαναν προτού ενηλικιωθούν. Παρά τις προσωπικές της τραγωδίες, η Ann Marie δεν σταμάτησε ποτέ την κοινοτική της υπηρεσία.

Πέθανε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου του 1905. Μετά το θάνατό της, η κόρη της Anna έθεσε ως αποστολή της να κάνει την Ημέρα της Μητέρας γιορτή – όχι μόνο για να τιμήσει τη μητέρα της, αλλά και όλες τις μητέρες.