Βρετανία: Επαναπατρίζονται 150 Έλληνες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ειδική πτήση διπλού σκοπού θα πραγματοποιηθεί αύριο από την Aegean, προκειμένου να αναχωρήσουν από Ελλάδα για Βρετανία 50 πρόσφυγες και να επαναπατριστούν 150 Έλληνες, κατόπιν συμφωνίας του Γιώργου Κουμουτσάκου και του Βρετανού ομολόγου του Κρις Φιλπ.

Η πτήση θα γίνει αύριο Δευτέρα 11 Μαΐου, και από την Αθήνα για τη Βρετανία θα αναχωρήσει ομάδα 16 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και 34 ενηλίκων για επανένωση με τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο  Μετανάστευσης και Ασύλου, με το ίδιο αεροσκάφος θα επιστρέψουν στην Ελλάδα από το Λονδίνο 130 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί εκεί εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 9 το πρωί, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, της πρέσβειρας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, και της Ειδικής Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Μετακίνηση ασυνόδευτων ανηλίκων

Η επανένωση των 16 ασυνόδευτων ανηλίκων και των 34 ενηλίκων με τις οικογένειές τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «πραγματοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού του Δουβλίνου και της κυβερνητικής πολιτικής για μετακίνηση ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που καθόρισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Η πραγματοποίηση της ειδικής αυτής πτήσης διπλού σκοπού (μετακίνηση προσφύγων – επαναπατρισμός Ελλήνων) συμφωνήθηκε προ ημερών από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρις Φιλπ, κατά την διάρκεια των συνομιλιών που οδήγησαν στην υπογραφή Στρατηγικού Σχεδίου Δράσεως Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, με αντικείμενο τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της διεθνούς πρόκλησης του μεταναστευτικού.

Για την πραγματοποίηση της πτήσης συνεργάστηκαν το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου -που είχε τον σχετικό συντονισμό- , το υπουργείο Εξωτερικών, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα και η αεροπορική εταιρεία Aegean.