Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Market Analyst
Η αγορά των Handies, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρώπη κινήθηκε πτωτικά, αν και υπήρξαν αρκετά φορτία λιπασμάτων προς τη Λατινική Αμερική. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια, έπεσαν στα $ 3-4Κ /ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, στα $ 4-5Κ /ημέρα, ενώ στα $ 2-3Κ /ημέρα ήταν για τα Υπερατλαντικά ταξίδια.
Σε χαμηλά επίπεδα συνέχισε και η αγορά της Μεσογείου, καθώς η δραστηριότητα στην Αν. Μεσόγειο παρέμεινε μειωμένη, ενώ η όποια δραστηριότητα στη Δυτ. Μεσόγειο φάνηκε να μην είναι αρκετή για την τόνωση της ναυλαγοράς. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο και προς την Ευρώπη μειώθηκαν στα $ 4-5Κ /ημέρα (bss Canakkale) και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα 3-4Κ /ημέρα (bss Canakkale).
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και ο Αμερικάνικος κόλπος παρέμεινε υποτονικός με μειωμένο όγκο φορτίων. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έμειναν στα $ 4-5Κ /ημέρα και στην Ασία στα 8-9Κ /ημέρα.
Η αγορά της ECSA δεν εμφάνισε ιδιαίτερες μεταβολές, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η πιο δραστήρια περιοχή ήταν η Βραζιλία, η οποία εμφάνισε περισσότερα φορτία, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα ναύλων. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια έπεσαν στα $ 4-5 Κ/ημέρα (Ευρώπη –Μεσόγειο) και προς την Ασία στα $ 9-10Κ/ημέρα, ενώ προς τη Δυτ. Ακτή της Λατ. Αμερικής (WCSA) έμειναν στα $ 8-9Κ/ημέρα.
Στον Ειρηνικό, η αγορά συνέχισε με αρκετή κινητικότητα στο νότο (λόγω άνθρακα), αλλά ήρεμα στο Βορρά, καθώς καμία περιοχή (NOPAC και CIS) δεν εμφάνισε ικανοποιητικό όγκο φορτίων. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή έκλεισαν στα $ 3,5-4,5Κ /ημέρα, τα κυκλικά ταξίδια από το NOPAC στα $ 4-5Κ/ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 4,5-5,5Κ /ημέρα.