Reuters: “Εάν δεν πάει καλά η τουριστική σεζόν για την Ελλάδα χάνεται η οικονομική πρόοδος που είχε επιτευχθεί”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

H πανδημία του κορωνοϊού έχει δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό, έναν κλάδο που αντιπροσωπεύει το ένα-πέμπτο της ελληνικής οικονομίας.

Σε ανάλυσή του, το Reuters, εκτιμά ότι η πανδημία μπορεί να οδηγήσει την χώρα, μία δεκαετία πίσω, στις “σκοτεινές ημέρες της κρίσης χρέους”, πέραν της απώλειας των εσόδων από τον τουρισμό και των θέσεων εργασίας.

Όπως αναφέρεται, “έάν χαθεί η φετινή τουριστική χρονιά, κινδυνεύει να χαθεί και η οικονομική πρόοδος που είχε επιτευχθεί έπειτα από τόσα χρόνια σκληρής λιτότητας και τριών προγραμμάτων προσαρμογής”.

Ο Νίκος Μαγγίνας, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας,δηλώνει στο Reuters ότι «το αναμενόμενο οικονομικό σοκ θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν».

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει προειδοποιήσει ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση 9,7% φέτος, σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα βαθύτερη από ό,τι το 2011, που ήταν η χειρότερη χρονιά της κρίσης χρέους.

Η ανεργία προβλέπεται να εκτοξευθεί στο 20%, επιστρέφοντας στα επίπεδα πριν από μία διετία.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να φθάσει σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ, εξανεμίζοντας την πρόοδο που είχε επιτευχθεί μέσω επώδυνων περικοπών δαπανών και μεταρρυθμίσεων, ως τίμημα για τα πακέτα οικονομικής διάσωσης.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει και πολλά

Το Reuters σημειώνει ότι: “αυτή τη φορά, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει και πολλά, Παρότι έχει χειρισθεί την πανδημία πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με 2.678 κρούσματα και 148 θανάτους, η τουριστική βιομηχανία της χώρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους ξένους επισκέπτες, ειδικά από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Νομίζω ότι η επιδείνωση θα αποδειχθεί προσωρινή, διότι η Ευρώπη αντιδρά», δηλώνει στο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Το βασικό σενάριο της ΤτΕ προβλέπει ύφεση 4% φέτος και το δυσμενές 8%.

«Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι οι ευρωπαϊκές ενέργειες θα είναι ανάλογες με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ».

Παρότι οι οικονομικές προβλέψεις διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, όλοι συμφωνούν ότι η επιτυχία ή αποτυχία της Ελλάδας στην προσέλκυση ξένων τουριστών, αυτό το καλοκαίρι θα καθορίσει και τις προοπτικές της οικονομίας.

Η κυβέρνηση εστιάζει τις προσπάθειές της στην προσέλκυση Ευρωπαίων επισκεπτών και ποντάρει στην έως τώρα επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού για να καθησυχάσει τους επισκέπτες ότι θα είναι ασφαλείς.

«Αυτή η σεζόν δεν θα είναι σαν τα άλλα χρόνια», ανέφερε στο Reuters ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. «Θα ήμουν ανόητος εάν πίστευα κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η Αθήνα πιέζει για ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες για την υγειονομική ασφάλεια των τουριστών όταν ταξιδεύουν, μια σειρά πρωτοκόλλων, ώστε να μην χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα, είτε στον προορισμό είτε κατά την επιστροφή τους.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που υπάρξει ανάκαμψη την επόμενη χρονιά, η τουριστική βιομηχανία αναμένει ότι θα μεσολαβήσουν χρόνια προτού επιστρέψει στα έσοδα 18 δισ. ευρώ του 2019. «Για να είμαστε ρεαλιστές, το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης, -αλλά δεν θα είμαστε σε θέση να πιάσουμε τα έσοδα του 2019 πριν από το 2023», αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος.