Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια – Νέα μέτρα στήριξης για ιδιοκτήτες ακινήτων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα μέτρα στήριξης στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού μέσω λελογισμένων πρόσθετων παρεμβάσεων.

Παράλληλα, θα ανακοινωθούν ειδικά μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει δύο με τρία σενάρια προκειμένου να δοθεί στήριξη και σε αυτή την κατηγορία φορολογουμένων. Βασική προϋπόθεση ωστόσο θα είναι οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους να καταθέσουν το συμβόλαιο του ενοικίου αλλά και την απόδειξη είσπραξης του μειωμένου ποσού. Η σχετική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής πλατφόρμας.

Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια

Ακόμα και εννέα μήνες μπορεί να διαρκέσει το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου σε «κόκκινους» αλλά και ενήμερους δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την α΄κατοικία.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην ΕΡΤ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο αφορά κατηγορίες δανειοληπτών που πλήττονται, θα προβλέπει ειδικά για τους ενήμερους δανειολήπτες επιδότηση δανείου η οποία θα ξεπερνά κατά πολύ το 50% ενώ το ποσοστό της επιδότησης θα μειώνεται ανά τρίμηνο.

Τα κριτήρια για την υπαγωγή των δικαιούχων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά, πιθανόν ίδια ή και καλύτερα σε σχέση με τα κριτήρια που ισχύουν στο υπάρχον πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας.

Tο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή 15 του μηνός, η Αθήνα σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, προσδοκά να λάβει τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ αν και θα επιδιώξει το ποσό να είναι ακόμα μεγαλύτερο.