Πετρέλαιο: Ασανσέρ οι τιμές του λόγω αντιφατικών ειδήσεων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε έντονη μεταβλητότητα εισήλθε χθες η αγορά πετρελαίου, με τις τιμές να ταλαντεύονται πότε στο κόκκινο και πότε σε θετικό έδαφος, καθώς το στήριγμα που προσέφερε η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, πέρα από τις πρόσφατα συμφωνηθείσες περικοπές του ΟΠΕΚ και των εταίρων του, αντισταθμίστηκε από τους φόβους για νέο επικείμενο «κύμα» εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως  δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», το υπουργείο Πετρελαίου του Ριάντ φέρεται να ζήτησε από τη Saudi Aramco να μειώσει την παραγωγή της τον Ιούνιο επιπλέον κατά 1 εκατ. βαρέλια -ποσότητα αντίστοιχη με το 1% της παγκόσμιας προσφοράς- πέραν της μείωσης των περίπου 10 εκατ. βαρελιών αργής γενομένης από 1ης Μαΐου που συμφωνήθηκε πρόσφατα από τους κορυφαίους πετρελαιοπαραγωγούς. Η νέα μείωση, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να οδηγήσει τη συνολική μείωση της παραγωγής του Ριάντ στα 4,8 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο έναντι του Απριλίου, οπότε η παραγωγή κυμαινόταν στα 7,492 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στο χαμηλότερο επίπεδο περίπου δύο δεκαετιών.

Στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι να ενθαρρύνει και άλλους παραγωγούς να πράξουν το ίδιο, να συμμορφωθούν πρώτα με τις μειώσεις στις οποίες έχουν δεσμευθεί και εν συνεχεία να προβούν σε επιπλέον εθελοντικές μειώσεις σε μία συλλογική προσπάθεια αποκατάστασης της σταθερότητας στην αγορά πετρελαίου. Το παράδειγμα του Ριάντ ακολούθησε αμέσως το Κουβέιτ, το οποίο ανακοίνωσε νέες μειώσεις στην παραγωγή του κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως, πέραν αυτών που συμφωνήθηκαν πρόσφατα με τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του.