Ρέγκλιγκ: Το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο ακόμα και μετά τα μέτρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει βιώσιμο ακόμα και μετά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, εξήγησε αναλυτικά ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, μιλώντας στα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ansa, DPA, EFE, ANP, AFP.

Συγκεκριμένα, ο Επικεφαλής του ESM δήλωσε: «η Ελλάδα είναι μια χώρα την οποία παρακολουθούμε ιδιαίτερα στενά γιατί είμαστε μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής. Η Ελλάδα έλαβε περισσότερα χρήματα από τον ESM από οποιαδήποτε άλλη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ. Γι’ αυτό συμμετέχουμε πολύ στενά.

Στην πραγματικότητα, το τελευταίο επαγγελματικό μου ταξίδι πριν περιοριστώ στο σπίτι ή στο γραφείο μου στο Λουξεμβούργο, το τελευταίο μου ταξίδι ήταν στην Ελλάδα για συναντήσεις με την κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον Πρωθυπουργό. Ήταν μόνο η αρχή της κρίσης και είχαμε κάποιες προκαταρκτικές συνομιλίες για το τι να κάνουμε.

Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα είναι πλέον αναγνωρισμένη μεταξύ των χωρών που αντιμετώπισαν καλά την πανδημία. Υπάρχει ένας σχετικά μικρός αριθμός μολυσμένων ατόμων και ένας πολύ περιορισμένος αριθμός ατόμων που πέθαναν. Έτσι, υπήρξε μεγάλη επιτυχία, υπό αυτή την έννοια, και μπορούμε να συγχαρούμε την Ελλάδα μόνο για αυτήν την επιτυχία».

Σε σχέση με το δημόσιο χρέος ο Επικεφαλής του ESM τόνισε τα εξής: «όταν λέτε ότι το χρέος εκρήγνυται, νομίζω ότι δεν είναι αλήθεια. Αυξάνεται, φυσικά, επειδή η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως όλοι οι άλλοι. Το πρόβλημα, αφενός, είναι ότι το επιπλέον χρέος έρχεται στην κορυφή του υψηλότερου λόγου χρέους στην Ευρώπη. Αυτό είναι αλήθεια.

Αλλά όταν συγκρίνετε τους δείκτες χρέους, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, περισσότερο από το ήμισυ του χρέους τους είναι προς τον ΕSM, οπότε έχει πολύ, πολύ χαμηλά επιτόκια. Έτσι, υπό αυτή την έννοια, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για την Ελλάδα είναι χαμηλότερο από την άποψη του ΑΕΠ από ό, τι σε πολλές άλλες χώρες.

Γι’ αυτό το χρέος τους είναι διαχειρίσιμο αν και προέρχονται από υψηλό επίπεδο. Θα προσθέσουν [χρέος] όπως όλες οι άλλες χώρες, αλλά δεν είναι υπό αυτή την έννοια διαφορετικά από τα άλλα κράτη μέλη μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ