ΧΑ: Το διεθνές κλίμα ανησυχίας επισκιάζει και το ελληνικό και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Τα σενάρια για παρατεταμένη ύφεση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ρίχνουν βαριά σκιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω έντονων ανησυχιών μήπως η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων οδηγήσει σε δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Η αρνητική τάση διεθνώς συμπαρασύρει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί για μία ακόμη συνεδρίαση, έχοντας απομακρυνθεί σημαντικά από το όριο των 600 μονάδων.

Ο γενικός δείκτης έχει χάσει και τις 590 μονάδες, έχοντας ως «βαρίδι» τις τράπεζες. Σε αρνητικό έδαφος και οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ σημαντικές απώλειες πάνω από 3% καταγράφει και ο επιμέρους κλάδος πρώτων υλών.

Κόκκινα τα ταμπλό και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό STOXX 600 να χάνει πάνω από 1,5%, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της FED, Τζερόμ Πάουελ, για τη χειρότερη ύφεση από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Έντονες πιέσεις δέχονται οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων και τεχνολογικές.

Μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψη από τα χαμηλά που είχε αγγίξει στα μέσα Μαρτίου, ο STOXX 600 εμφανίζει απώλειες σχεδόν 3% τον Μάιο.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, πτώση πάνω από 2% καταγράφουν αυτή την ώρα οι γενικοί δείκτες σε Παρίσι και Λονδίνο, ενώ στη Φραγκφούρτη, ο DAX έχανε 1,77%. Σε αρνητικό έδαφος και ο FTSE MIB στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, υποχωρώντας 1,88%.