Στο νερό το πρώτο νεότευκτο Aframax της Ρωσίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το ρωσικό ναυπηγείο Zvezda καθέλκυσε, για λογαριασμό της, το πρώτο του νεότευκτο Aframax tanker διπλού καυσίμου της χώρας, με την ονομασία «Vladimir Monomakh». Η εν λόγω καθέλκυση σηματοδοτεί τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του ρωσικού ναυπηγικού συγκροτήματος μετά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, οπότε κατέγραφε σημαντική δραστηριότητα.

Ως ένα από τα 12 πανομοιότυπα πλοία που σκοπεύει να καθελκύσει το ρωσικό ναυπηγείο, το «Vladimir Monomakh» έχει μήκος 250 μ., πλάτος 44 μ., χωρητικότητα 114.000 dwt, ενώ θα κινείται με μέγιστη ταχύτητα 14,6 κόμβων.

Τα συγκεκριμένα tankers είναι εξοπλισμένα με συστήματα ice class ICE-1A, σύμφωνα με ναυπηγούς της Zvezda, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους πλόες στη Βόρεια Θάλασσα.

Η καθέλκυση του πρώτου made in Russia Aframax έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία επικρατεί το απόλυτο χάος στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Η ανάπτυξη των ναυπηγείων της Zvezda αποτελεί προτεραιότητα της ρωσικής κυβέρνησης και του προέδρου Πούτιν, και μάλιστα το 2013 υπήρξε η σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία ενός ναυπηγικού cluster στη χώρα.