Σύψας: Ο ιός δεν σκοτώνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“O ιός δεν σκοτώνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες”, προειδοποίησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι: «Υπάρχει πάντα μία αβεβαιότητα. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σκοτώνουν τον ιό. Ενδεχομένως δεν του επιτρέπουν να μεταδίδεται εύκολα. Αυτό το γνωρίζουμε από άλλους κορωνοϊούς. Ο ιός παραμένει κοντά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

«Όταν βλέπουμε να παραβιάζεται ο κανόνας των αποστάσεων ανησυχούμε. Επίσης μας ανησυχούν τα φαινόμενα συνωστισμού σε ΜΜΜ, σε παραλίες κλπ. Εκεί που ίσως να μας κάνει να επιβραδύνουμε το άνοιγμα της κοινωνίας, είναι όταν η καμπύλη μας, ο δείκτης ανέβει πάνω από ένα.

Αυτό θα σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει τον ιό σε πάνω από έναν, και αυτό θα είναι ανησυχητικό», ανέφερε ακόμη ο κ. Σύψας. «Δεν υπάρχει ένα όριο για τα κρούσματα, υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες» πρόσθεσε.

Για τουρισμό

Αναφορικά με τον τουρισμό, μιας και σήμερα αίρεται η απαγόρευση οδικών μετακινήσεων στην Ελλάδα, αλλά και την είσοδο των τουριστών από άλλες χώρες ο κ. Σύψας είναι:

«Είναι προφανές ότι η είσοδος των τουριστών θα είναι μία λεπτή ισορροπία. Από τη μία σίγουρα θα έχουμε ανθρώπους που νοσούν και θα έρθουν στην Ελλάδα, από την άλλη δεν γίνεται να κλείσουμε και τον τουρισμό. Ψάχνουμε να βρούμε τη χρυσή τομή και θα παρακολουθούμε τις καμπύλες της επιδημίας με μεγάλη προσοχή».

«Θα έλεγα ότι όποιος ταξιδέψει προς την επαρχία, αν έχει κάποια συμπτώματα που τον ανησυχούν να αναζητήσει ιατρική συμβουλή πριν ταξιδέψει. Ο κυριότερος κανόνας ασφάλειας είναι οι αποστάσεις. Όταν φτάσει ο Έλληνας πολίτης που μπορεί να μεταβεί στην επαρχία, θα πρέπει να τηρεί τις αποστάσεις», κατέληξε ο κ. Σύψας.