Η Κομισιόν άνοιξε τον δρόμο για εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα -Τι αναφέρει στην έκθεση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Κομισιόν άνοιξε τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, από το Eurogroup.

Η έκτη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, διαπιστώνει ότι, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις», λαμβάνοντας υπόψην και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω κορωνοϊού.
Επιπλέον γίνεται λόγος για ύφεση 9,7% φέτος λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα, η δόση των 748 εκατ. ευρώ αφορά στα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και περιλαμβάνουν τη μεταφορά των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασισθεί για ορισμένα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η δεύτερη δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους είχε εκταμιευθεί μετά το Eurogroup του Δεκεμβρίου 2019.

Τι αναφέρει η Κομισιόν

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ αναμένεται να υποστεί καθίζηση 9,7% φέτος με την ανεργία να αγγίζει το 20%, ενώ μετά από αρκετά χρόνια υπέρβασης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων (πέρυσι ακριβώς στον στόχο), φέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα.Πάντως αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη – ανάκαμψη για το 2021.

Η έξαρση του κορωνοϊού, σημειώνει η Κομισιόν, «έχει αλλάξει ριζικά την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, όπως στις περισσότερες άλλες χώρες – μέλη.

Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και άρχισε να εφαρμόζει μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού ήδη στα τέλη Φεβρουαρίου. Όπως και στις άλλες χώρες – μέλη, τα περιοριστικά μέτρα περιόρισαν πολύ την οικονομική δραστηριότητα και επηρέασαν, άμεσα ή έμμεσα, ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού».

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει επιστροφή στα πλεονάσματα το 2021, αν και οι αβεβαιότητες χαρακτηρίζονται εξαιρετικά υψηλές.

Όπως επισημαίνεται “οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να αναβάλουν για το 2021 την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες, αλλά και «την ευρύτερη μεταρρύθμιση της φορολογίας ακινήτων», γεγονός που επιβαρύνει το έλλειμμα κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ. Μεταφέροντας τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών, στην έκθεση τονίζεται ότι η «άσκηση» θα επαναληφθεί το φθινόπωρο, με ορίζοντα εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η πανδημία, σημειώνει η Κομισιόν, οδήγησε σε μία πρωτοφανή οικονομική διαταραχή και ήταν δικαιολογημένη μία έκτακτη αντίδραση από την πλευρά των εθνικών Αρχών, με την ενίσχυση πρωτοβουλιών στο επίπεδο της ΕΕ. «Εκτός από τη διοχέτευση πόρων για την εφαρμογή των άμεσων προτεραιοτήτων, τα περιοριστικά μέτρα που ήταν αναγκαία για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού, είχαν ως παράπλευρη συνέπεια ότι επηρέασαν πολύ την ικανότητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων». αναφέρει.