“Κάποιες χώρες προετοιμάζονται για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, το οποίο θεωρείται βέβαιο, δήλωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε ότι «σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νόσων θεωρείται βέβαιη η επάνοδος του ιού με ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, τη στιγμή μάλιστα, που μικρά ποσοστά ανοσίας διαπιστώνονται στην Ευρώπη».
«Η επιφυλακή παραμένει σε ύψιστο επίπεδο», ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και κάλεσε σε επαγρύπνηση, προσθέτοντας ότι «όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό στους δείκτες αναγκάζεσαι και ίσως αναγκαστούμε στο μέλλον να επαναφέρουμε κάποια μέτρα».
Ο κύριος Τσιόδρας μίλησε με έμφαση για τους χώρους και τις περιοχές όπου υπάρχουν πολλές επαφές και συγχρωτισμός, λέγοντας ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ιός μεταδίδεται με αεροσταγονίδια από τη μύτη και το στόμα όταν μιλάμε, βήχουμε ή φταρνιζόμαστε.
Τέλος αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν δείξει ότι σε χώρους συγχρωτισμού όπου υπήρξαν περιπτώσεις όπου το 80% των μολύνσεων προήλθε από το 10% των κρουσμάτων, ενώ σε άλλες φάνηκε ότι μόλις το 5% ήταν ικανό για να μολυνθούν τόσο υψηλά ποσοστά πληθυσμού.