ΗΠΑ: Η νέα εποχή στην κρουαζιέρα: Λιγότεροι επιβάτες, κοντινοί προορισμοί εντός συνόρων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την ώρα που ο ξενοδοχειακός κόσμος περιμένει με αγωνία την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν και την έλευση επισκεπτών, η βιομηχανία θαλάσσιου τουρισμού των ΗΠΑ σχεδιάζει ήδη τα πρώτα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια τις επόμενες εβδομάδες. Εν μέσω όμως της πανδημίας του κορωνοϊού, οι κρουαζιέρες θα είναι εντελώς διαφορετικές από πριν.

Μεταξύ άλλων, οι περισσότερες εταιρείες προχωρούν σε υποχρεωτικούς ελέγχους υγείας των επιβατών πριν από την επιβίβαση, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Τέλος, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ξεχάσουν τα γεύματα σε μπουφέ. Ίσως όμως η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή να αφορά το πρόγραμμα: Οι πρώτες κρουαζιέρες δεν θα σαλπάρουν σε άλλες χώρες. Στην εποχή μετά την πανδημία του Covid-19, τα ταξίδια θα περιλαμβάνουν κοντινούς, εντός συνόρων περιορισμούς.

Δεδομένων όμως των αυξημένων κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί μεταξύ επιβατών και πληρώματος σε κρουαζιερόπλοια, για να γίνουν πράξη τα σχέδια για επανέναρξη των ταξιδίων, οι εταιρείες θαλάσσιου τουρισμού θα πρέπει να πείσουν τους ταξιδιώτες να επιβιβαστούν στο πλοίο χωρίς να κινδυνεύει η υγεία τους.

Προς το παρόν, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Αποτροπής Ασθενειών(CDC)  έχει εκδώσει κάποια διαταγή που απαγορεύει διάπλου σε αμερικανικά ύδατα για πλοία με περισσότερους από 250 επιβάτες και πλήρωμα. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες κρουαζιέρες θα είναι με μικρότερης χωρητικότητας κρουαζιερόπλοια, δίνοντας έτσι προβάδισμα στους μικρότερους παίκτες του θαλάσσιου τουρισμού.

«Το γεγονός ότι σαλπάρουμε μόνο σε εγχώρια ύδατα προσφέρει την ευκαιρία να επανέλθουμε με υπεύθυνο και ασφαλή τρόπο», τονίζει ο Τζον Γουάγκονιρ, ιδρυτής της American Queen Steamboat, της οποίας τα κρουαζιερόπλοια «American Duchess» μεταφέρουν μόνο 166 επιβάτες και 70 μέλη πλήρωμα σε ταξίδια στον ποταμό του Μισισιπή.

Αλλά και η American Cruise Line προσβλέπει σε επανέναρξη των δραστηριοτήτων τον Ιούνιο με ταξίδια στον Μισισιπή και στους ποταμούς Koλούμπια. Αρχικά, η πληρότητα θα φθάνει έως και το 75% στα πλοία, με νέα πρωτόκολλα υγείας, που περιλαμβάνουν απολυμάνσεις κάθε ώρα και διαθεσιμότητα προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μάσκα και γάντια. Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει και την απολύμανση των αποσκευών πριν από την επιβίβαση, κατάργηση των μπουφέ γευμάτων και καλύμματα μιας χρήσης για αντικείμενα συχνής χρήσης, όπως τα χειριστήρια τηλεόρασης.

Πηγή: Bloomberg