172 οι νεκροί από κορωνοϊό στη χώρα μας – Κατέληξε 82χρονη στον Ευαγγελισμό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς σήμερα έχασε τη ζωή του ένας ακόμα ασθενής.Την ίδια ώρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.878.

Τελευταίο θύμα του ιού στη χώρα μας είναι μια 82χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Η ηλικιωμένη είχε εισαχθεί στην ΜΕΘ στις 17 Απριλίου και σύμφωνα με πληροφορίες είχε υποκείμενα νοσήματα.

Σε 172 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς ένα ακόμα θύμα προστέθηκε στη μακάβρια λίστα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει μόλις δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα με το σύνολό τους να ανέρχεται στα 2.878.
Το 55,2% των κρουσμάτων αφορά άνδρες. Τα 626 (21,8%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 1.635 (56,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη χώρα μας

Διαπιστώνεται ότι ο 7-ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων παρέμεινε σταθερός περί τα 17,15/ ημέρα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Οι αριθμητικές εξάρσεις που παρουσιάστηκαν σε κάποιες ημέρες οφείλονται σε γνωστές συρροές κρουσμάτων και εντοπίζονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και δομές, π.χ. καταυλισμός στη Νέα Σμύρνη, Λάρισας και δομή μεταναστών στο Κρανίδι.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται συστηματικά πολύ χαμηλά μονοψήφια νούμερα, με πολύ υψηλό αριθμό διενεργούμενων τεστ, γεγονός συλλήβδην ενθαρρυντικό για την πορεία της επιδημίας στη χώρα. Η ημερήσια πορεία αποτυπώνεται στον κάτωθι γράφημα από την έναρξη του πρώτου κρούσματος και από κοινού με κάποιες κρίσιμες ημερομηνίες, π.χ. κλείσιμο σχολίων, και τον 7-ήμερο κινητό μέσο όρο.

Συνολικά πλέον το πλήθος των κρουσμάτων στη χώρα έως τις 19.05 κυμαίνεται στα 2840 και ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων έχει πλέον φτάσει τις 48 μέρες. Αυτή η σταθεροποίηση προκύπτει και από την παρακολούθηση του εβδομαδιαίου Rt ως βασικού δείκτη εξέλιξης της επιδημίας και τα συνακόλουθα διαστήματα εμπιστοσύνης. Επιδημιολογικά, μια συγκράτηση του δείκτη Rt (ο πραγματικός δείκτης αναπαραγωγής του ιού- δηλαδή ο μέσος όρος των ανθρώπων που μολύνονται από ένα κρούσμα) κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ίο σε πάνω από μια επαφή.

Συνεπώς, μέχρι στιγμής, και παρά συρροές κρουσμάτων που εντοπίζονται σε κάποια clusters, η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από την αύξηση του ποσοστού επαφών. Αυτό ενδεχόμενα να οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι κάποιες βασικές πηγές επαφών παρέμειναν περιορισμένες, π.χ. εργασιακοί χώροι λόγω τήλε-εργασίας, και αφετέρου στην ποιοτική διάσταση αυτών των επαφών και την αυξημένη ενημέρωση των πολιτών, π.χ. τήρηση μέτρων υγιεινής, χρήση μέτρων ατομικής προστασίας, αποφυγή σε έκθεση από ευπαθείς ομάδες κ.λ.π.. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.