Ανοδικές τάσεις στην αγορά των HANDIES

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Market Analyst

Η αγορά των Handies, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρώπη κινήθηκε ανοδικά, με περισσότερα φορτία προς τη Β. Ευρώπη και τη Δυτική Μεσόγειο. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια έμειναν στα $ 3,5-4,5Κ /ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, στα $ 4-5Κ /ημέρα, ενώ ανέβηκαν στα $ 3-4Κ /ημέρα για τα Υπερατλαντικά ταξίδια.

Στα ίδια επίπεδα συνέχισε η αγορά της Μεσογείου, καθώς η ζήτηση για ενδομεσογειακά και υπερατλαντικά ταξίδια δεν εμφάνισε μεταβολές. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο και προς την Ευρώπη έμειναν στα $ 3-4Κ /ημέρα (bss Canakkale) και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα 2,5-3,5Κ /ημέρα (bss Canakkale).

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και ο Αμερικάνικος κόλπος παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, με μειωμένο όγκο φορτίων. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έμειναν στα $ 3,5-4Κ /ημέρα και στην Ασία στα 7,5-8,5Κ /ημέρα.

Η αγορά της ECSA παρουσίασε άνοδο, αφού η ζήτηση έχει αυξηθεί και οι πλοιοκτήτες ζητούν υψηλότερους ναύλους, για να κοιτάξουν δουλειές από την Αργεντινή.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα πλοία που κατευθύνονται εκεί πρέπει να μπουν σε 14ήμερη καραντίνα. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια αυξήθηκαν στα $ 5-6,5 Κ/ημέρα (Ευρώπη –Μεσόγειο) και προς τη Δυτ. Ακτή της Λατ. Αμερικής (WCSA) στα $ 8,5-9,5Κ/ημέρα, ενώ προς την Ασία διατηρήθηκαν στα $ 10-11Κ/ημέρα.

Στον Ειρηνικό, η αγορά συνέχισε με αρκετή κινητικότητα, τόσο σε Ινδονησία και Αυστραλία, όσο και στην Άπω Ανατολή. Η απουσία άμεσα διαθέσιμων πλοίων στη Ν.Α. Ασία οδήγησε πολλούς Operators να αναζητήσουν πλοία ακόμα και από το Βορρά. Έτσι οι δύο περιοχές κινήθηκαν ανοδικά. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή έκλεισαν στα $ 5-6Κ /ημέρα, τα κυκλικά ταξίδια από το NOPAC στα $ 5-6Κ/ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 7-8Κ /ημέρα.