Η Κίνα παίρνει το πάνω χέρι στην παγκόσμια οικονομία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την ίδια ώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δοκιμάζει “αν του πάνε” οι προστατευτικές μάσκες με τις ΗΠΑ να αναζητούν μια αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα της πανδημίας, η Κίνα είναι ήδη έτοιμη να ξεκινήσει την μεγάλη «αντεπίθεση» της στις διεθνείς αγορές.

Ήδη από χθες η Γενική Συνέλευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και βάζει τους κανόνες του παιχνιδιού σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Li Keqiang να ξεκαθαρίζει ότι το άνοιγμα της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο θα πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από δεδομένο.

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε σε σειρά νέων μέτρων που προωθεί η κινεζική κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Li, ανέφερε τα εξής μέτρα :

– Την αύξηση της πιστωτικής χρηματοδότησης,
– Την επέκταση της κάλυψης της ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων,
– Την μείωση του κόστους εισαγωγών – εξαγωγών,
– Την στήριξη των εξαγωγικών προϊόντων,
– Την επιτάχυνση της ανάπτυξης του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου,
– Την ενίσχυση της διεθνούς μεταφοράς εμπορευμάτων και
– Την προώθηση ενός νέου προγράμματος πιλοτικής ανάπτυξης της καινοτομίας στο εμπόριο υπηρεσιών.

Επίσης, τόνισε ότι θα αυξηθούν δυναμικά οι εισαγωγές ξένων προϊόντων μέσο του ανοίγματος της αγοράς της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο υπογραμμίζοντας την ενεργοποίηση ξένων κεφαλαίων, την σημαντική μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση ξένων επενδύσεων και των διασυνοριακών εμπορικών συναλλαγών, μεγαλύτερη αυτονομία για μεταρρύθμιση και άνοιγμα της “Πιλοτική Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου”, επιτάχυνση της κατασκευής του Λιμένα Ελεύθερου Εμπορίου Hainan καθώς και την προσθήκη και άλλων πιλοτικών ζωνών ελεύθερου εμπορίου στις κεντρικές και δυτικές περιοχές της χώρας με στόχο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ένα περιβάλλον αγοράς στο οποίο οι εγχώριες και οι ξένες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζονται ισότιμα και δίκαια.

Αναφορικά με τον Δρόμο του Μεταξιού ο κ. Li έκανε λόγο για αμοιβαία διαβούλευση μεταξύ της Κίνας και των άλλων χωρών, στη βάση των διεθνών κανόνων διεθνώς μιας αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας.